Positive stigninger i afgrødemarkedet

Tirsdag blev risikopræmier tilført afgrøderne, og gevinsthjemtagning og short covering fik fondene til at lukke positioner.

Afgrødemarkedet lagde i går for alvor den prisnegative WASDE-rapport bag sig, og steg fra åbningen i Chicago kraftigt.

Det skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Som omtalt i gårdagens kommentar halter den amerikanske majstilsåning gevaldigt med blot 30 procent tilsået mod et 5-års gennemsnit på 66 procent. 

I Illinois, der typisk er den andenstørste amerikanske majsproducerende stat, er blot 11 procent af arealerne tilsået, hvilket er det langsomste tempo, siden det amerikanske landbrugsministerium begyndte at indhente data tilbage i 1979.

Den negative stemning har drevet priserne lavere, og en hel del negativitet er efterhånden priset ind, herunder en forlængelse af handelskonflikten.

Omvendt betyder det, at der ikke er indpriset meget risikopræmie ind i afgrøderne, såsom en forsinkelse i tilsåningerne af såvel majs som sojabønner, som synes at være blevet overskygget af positive produktionsudsigter og Trump’s Twitter konto.

Vejret ser ikke ud til at bedres væsentligt den kommende uge, og op mod 20 - 30 procent af de amerikanske majsarealer risikerer ikke at være blevet tilsået når vi rammer 1. juni, med areal- og udbyttetab til følge.

I øjeblikket nævnes det, at amerikansk majsproduktion kan falde med omtrent 10 mio. tons i forhold til fredagens estimater fra USDA på 382 mio. tons. Men der er lang tid til høst, og favorabelt/ugunstigt vejr henover sommeren, kan ændre disse estimater mange gange.

Majspriserne i Chicago bragede op og lukkede 3,5 procent højere. Det afledte positive effekter til hvedemarkedet, og møllehveden på Matif lukkede en lille procent højere.

Soja

For soja rapporterer AgResource at bønner ud af den amerikanske golf handler med en rabat på 22 $/ton til brasilianske varer for juli/august levering, i en tid hvor friske sydamerikanske forsyninger burde dominere.

At amerikanske sojabønner er konkurrencedygtige blev understøttet af, at USDA i går kunne annoncere salg af 180.000 ton til en ikke navngivet destination. Sojakomplekset med bønner og skrå, lukkede som den amerikanske majs 3,5- 3,75 procent højere.

Fondene er indehavere af rekordstore solgte positioner i majs og sojabønner, og tilbagekøb af disse positioner, såkaldt short covering, bidrog yderligere til den positive stemning. Markedet holdte momentum dagen igennem, og det indikerer at stigningerne kan fortsætte de kommende dage.

Fortsætter stigningerne vil fondene blive endnu mere urolige – og her er der på trods af gårdagens stigninger, stadig mange kontrakter der i så fald skal lukkes. Læg dertil at der stadig er mulighed for en handelsaftale mellem Kina og USA falder på plads, og det vil være positive for både sojabønner og majs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle