Præcisionslandbrug skal være nemt

Hans de Neergaard, ejer af Vindumovergaard, har i 25 år været med til at teste og udvikle brugen af præcisionsteknologi i landbruget. Han deltager nu i det femårige forsøg Future Cropping.

Præcisionsteknologi gør det muligt at optimere den daglige drift i et landbrug, og her er RTK-GPS styring, droneflyvning og satellitfotos hverdagskost. Brugen af den type teknologi vil måske give flere landmænd sved på panden bare ved tanken om det, og det forstår Hans de Neergaard godt.

»Det er svært at gå ind i præcisionsteknologi, og der er tale om en helt ny verden for landmanden«, siger han.

Hans budskab er, at det skal være så let som muligt at bruge de nye teknologier, før man begynder at implementere dem bredt i dansk landbrug. Han tilføjer, at langt fra alle landmænd har en teknologisk baggrund og, at man skræmmer dem væk, hvis ikke man kan lave en brugbar platform, der tilgodeser så mange som muligt. Han mener også, at god hjælp udefra er afgørende for, om landmanden får succes med præcisionsteknologien.

Future Cropping

Samarbejdet Future Cropping trækker på viden fra både universiteter og private virksomheder og vil frem mod 2020 arbejde for at udvikle præcisionslandbruget i Danmark.

»Vores opgave er at hjælpe landmanden med at træffe de bedste beslutninger i det daglige arbejde«, siger formanden for projektet, Henrik Høegh.

Han mener, at Future Cropping kan hjælpe den enkelte landmand ved at samle store mængder data fra landbrug i hele landet om blandt andet jordbundstyper, gødningskoncentration og afgrøders trivsel. Ud fra de data kan man så finde frem til den bedst mulige arbejdsform i det enkeltstående tilfælde.

»Jo mere data vi kan samle ét sted, des bedre beslutningsgrundlag har vi, når vi rådgiver«, siger Henrik Høegh.

Pionerånd

Vejen til én stor database af landbrugsinformationer er ikke lige til. Ud over samarbejde imellem dataholderne, kræver det også ofre for de landmænd, der er med til at udvikle brugen af præcisionsteknologien.

»Der går mange timer uden egentlig betaling, og flere af forsøgene har givet negative resultater i første omgang. Man skal brænde for at forbedre branchen, hvis man går ind i det her«, siger Hans de Neergaard om sine mange års deltagelse i udvikling af præcisionsteknologi.

Han tilføjer dog samtidig, at det ikke kun er tab af arbejdstimer og besvær med teknologien.

»Min erfaring er samlet set en mere effektiv produktion og et bedre overblik«, siger Hans de Neergaard.

Hans holdning er, at det ud over at være let tilgængeligt også skal kunne ses på bundlinjen hurtigt, når man tager den nye teknologi i brug.

Til det tilføjer Henrik Høegh, at man fra konsulentvirksomhedens side også ser det som sin førsteprioritet at give den enkelte landmand det bedste grundlag for større indtjening og mindre spild.

Faktaboks

Future Cropping

  • Formanden for Future Cropping er tidligere viceformand i Dansk Landbrug, Henrik Høegh, der også har haft posten som Danmarks fødevareminister.
  • Bag Future Cropping er en lang række partnere: Seges, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Orbicon, Foss, Teknologisk Institut, Agro Business Park, Agro Intelligence, Novozymes, Rambøll, Ejlskov, Yara og Geus. Seges er tovholder på projektet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle