Prehn vil se ’dramatiske forbedringer - hurtigt’

Der skal andre boller på suppen i forhold til grisevelfærden i Danmark. Det stod klart, da Landbrug & Fødevarer Gris mandag var indkaldt til en alvorssnak hos fødevareministeren.

Det var ikke feststemning, der prægede ministerkontoret mandag i denne uge, da L&F Gris var indkaldt til en alvorssnak hos fødevareminister Rasmus Prehn. Han finder den seneste tids udvikling i grisevelfærden helt ’uacceptabel’.

- Budskabet herfra var helt klart: Der skal andre boller på suppen, og min helt klare forventning er, at branchen øjeblikkeligt tager initiativ til at vende udviklingen til det bedre, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Meget, meget alvorligt

- Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg tager det her meget, meget alvorligt. Jeg er dybt skuffet over, at det på flere parametre går den forkerte vej med grisevelfærden i Danmark. Derfor har jeg også slået i bordet på det møde, jeg har holdt med grisebranchen. Vi skal have vendt udviklingen nu, uddyber han.

LandbrugsAvisen fik lejlighed til at spørge ministeren, hvad det er for konkrete løsninger, han efterspørger, og hvilke forventninger han har, og hvad og hvor meget skal der til?

- Nu har jeg sat gang i en proces, hvor grisebranchen er sendt i tænkeboks for at finde frem til helt konkrete, kontante og ambitiøse løsninger, der virkelig batter i kampen for bedre velfærd for vores grise. Samtidig taler jeg selvfølgelig med mine kolleger og eksperter, svarer han.

Dramatiske forbedringer

Baggrunden for mødet er, at stik imod målsætningen er dødeligheden for pattegrise steget, hvilket betød, at der i 2021 døde 29.514 pattegrise hver eneste dag – i alt 10,8 millioner på et år.

Samtidig viste andre tal, at der fortsat er en anseelig mængde pattegrise, der kastreres uden at blive smertestillet. Det sker, selv om branchen i over tre år har haft et krav til sine producenter om, at alle grise skal bedøves inden kastration, lød det fra ministeren, samtidig med at det også står klart, at alt for mange smågrise i Danmark halekuperes, selv om det i årevis har været forbudt at foretage rutinemæssig halekupering.

- Vi vil se dramatiske forbedringer. Hurtigt. Hvis det bliver nødvendigt med politisk indblanding, er jeg ikke afvisende over for det. Alle muligheder er åbne. Men i første omgang har jeg respekt for processen, og så mødes vi på den anden side af sommerferien og finder ud af, hvordan vi kommer de her problemer til livs bedst og hurtigst muligt, siger Rasmus Prehn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle