Pressede smågriseproducenter: Fulde stalde og faldende priser hersker

Der tegner sig et billede af et turbulent smågrisemarked i Europa. Danske eksportører har svært ved at afsætte grise, og prisen falder stadig.

Danske smågriseproducenter har store udfordringer med at få afhentetet de dyr, som normalt går til eksport. Nogle landmænd får skubbet afhentningerne i flere uger, så staldene fyldes til bristepunktet, og andre får ændret deres kontrakter med kort tids varsel.

Smågriseproducent Werner Petersen i Sønderjylland har været i en svær situation de sidste uger, hvor han ikke har kunnet være sikker på at få sine grise hentet

"Jeg har ikke fået noget konkret af vide fra min aftager før i sidste øjeblik. Derfor er jeg blevet nødt til at undersøge muligheden at sælge mine grise til spotpris. Det ville betyde en pris på 180 kr., og så taber jeg i alt 66.500 kr. på en enkelt sending", fortæller svineproducent Werner Petersen.

"Nu regner jeg med at kunne få afhentet mine smågrise i denne uge alligevel, men jeg ved intet om næste uge", lyder det tungsindigt fra den pressede landmand.

Svinepolitik skader producenterne

En virksomhed, der i stor grad mærker strømningerne i Europa, er H&S Westergaard A/S. De eksporterer smågrise til hele verdensdelen fra danske smågriseproducenter.

"I det marked, vi ser lige nu, er svinepesten den store joker. Det er blevet et politisk grisemarked", fortæller medejer Søren Westergaard. Han er en af dem, der skal aftage de danske smågrise og transportere dem til udlandet.

"Jeg vil helst købe så få grise som muligt, for det er svært at få dem afsat, og det gælder for hele Europa", lyder det fra smågriseeksportøren.

"De virksomheder, vi handler med, kan bremse indkøbet af forskellige årsager. Det kan være finansieringen, der falder fra, eller de kan skære ned på antallet af grise, fordi foderet bliver dyrere, eller kassen kan være tom, simpelthen", uddyber Søren Westergaard.

Folk vil ikke stå med stalden fuld

"Det er angst. Angsten for at blive ramt af svinepest selv eller, at man ryger i en spærrezone, fordi der har været et udbrud tæt på ens bedrift. Folk er simpelthen bange for at fylde stalden op med grise, hvis de risikerer ikke at kunne afsætte en eneste. Og ingen ved, om man bliver kompenseret, hvis skaden skulle ske", fortæller Søren Westergaard om slagtesvinproducenternes frygt for fremtiden.

Han medgiver uden tøven, at det er den mest specielle situation, han har set i sin tid.

Fald i eksport

Siden marts 2016 har Danmark eksporteret mindst en million smågrise om måneden, og i august i år eksporterede vi over 1,2 mio. smågrise ifølge Danske Svineproducenters hjemmeside. I september faldt tallet med 210.000 smågrise til akkurat over en million.

"Der er ikke noget at konkludere ud fra septembers eksporttal. Udsvinget ligger inden for de naturlige op- og nedgange, vi ser i branchen. Det bliver interessant at se på tallene for oktober og november. Så har vi noget at arbejde med", forklarer direktør for Danske Svineproducenter, Per Bardrum.

Faktaboks

Svinepesten breder sig:

  • Afrikansk svinepest har spredt sig i det meste af Østeuropa og er senest sprunget til Belgien
  • Udenfor EU er Rusland og Kina ramt
  • I Belgien lyder de seneste meldinger, at der nu er fundet mere end 75 døde vildsvin

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle