Prisen på danske kvier og køer steg i 2021

2021 blev et særdeles godt år for dansk kvægeksport med stigende efterspørgsel og høje priser.

Hver eneste dag i løbet af 2021 forlod 132 køer og kvier danske stalde for at sætte kurs mod en ny kvægbedrift uden for landets grænser. Summeret op giver det 48.183 eksporterede køer og kvier, og dermed ligger 2021 på niveau med rekordåret 2019, hvor 48.258 køer og kvier blev sendt over grænserne.

2021 blev ellers indledt med coronapræget uvished på eksportmarkederne, men det blev rystet af hen over sommeren, og eksportørerne havde helt frem til nytår travlt med at finde og sælge dyr.

"2021 er vores klart bedste år indtil videre. Målt på antallet af dyr ligger vi 4.000 højere end i 2020", fortæller Lars Kloster, direktør for VikingLivestock.

Stigende priser

Den solide appetit efter dansk genetik udløste prisstigninger hen over året i størrelsesordenen 10 procent, fortæller Martin Kristensen, CEO hos BoviDenmark. Hertil kommer for BoviDenmarks vedkommende, at der nu efterbetales yderligere 300 kroner pr. dyr.

"Rusland er den klart største indkøber af danske kvier, og de er fortsat med at købe, i takt med at vi har hævet prisen på dyrene", fortæller Martin Kristensen.

Når russerne er så interesserede i danske kvier, skyldes det den høje danske sundhedsstatus, god markedsføring, og at mange af kvierne er insemineret med kønssorteret sæd. Dermed er køberne med meget stor sandsynlighed sikret en kviekalv, når den indkøbte kvie kælver.

Holstein sælger sig selv

Det er især holsteinracen, som driver eksporten frem. Hos BoviDenmark oplever man begrænset afsætning af jerseydyr, imens VikingLivestock har eksporteret jersey, hvor der i nogle tilfælde fulgte rådgivning med om racen.

"Holstein er verdenskendt og kan sælge sig selv. RDM og jersey er mere unik, så her skal vi arbejde mere for at få solgt", fortæller Lars Kloster.

VikingLivestock sælger også krydsningsdyr, og her har 2021 været en god oplevelse med flere gode ordrer til det tyske og britiske marked.

Godt januarsalg

Begge eksportører peger på, at 2022 er startet med en god eksport ulig tidligere år, hvor januar-februar kunne være træge måneder.

"Vi mærker en god efterspørgsel lige nu, og den høje kødpris er med til at holde hånden under priserne", siger Martin Kristensen.

Faktaboks

Bag om kvægeksporten

  • I 2021 blev der samlet set eksporteret 92.917 danske kvier, køer og kalve. Det knap 1.200 dyr flere end i 2019, som var et rekordår med 91.788 eksporterede dyr.
  • De 92.917 dyr fordeler sig på 44.700 spædkalve, 43.044 stambogsførte dyr og 5.139 ’øvrigt kvæg’, som primært dækker over dyr uden stamtavle.
  • Spædkalveksporten har været stigende siden 2017. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle