Prisen på raps er steget

Husk firmaernes håndtering af afskallede kerne ved salg af 2018-maltbyg.

Af Jokob F. Kjærsgaard, markedesanalytiker, VKST, www.kornbasen.dk

Rapsprisen er i opadgående retning brudt ud af måneders sidelæns handel. Der er prisstøtte fra flere kanter. Råolie har ramt den højeste pris i 2 år. Palmeolien i Fjernøsten stiger på baggrund af stor efterspørgsel, hvilket styrker hele det vegetabilske oliemarked og endelig støtter de fundamentale forhold – rapslagrene er lave. Aktuelt er rapprisen 270-275 kr. (basis 100 pct. rent frø), og risikospredende delsalg bør overvejes.

Soja-markedet

Den amerikanske sojahøst er stort set overstået med den største produktion nogen sinde, nemlig 120 mill. ton svarende til en tredjedel af den globale produktion. I Brasilien er man i gang med at så, og der forventes en arealudvidelse, som kan skabe grundlag for at fastholde landets placering som verdens næststørste sojaproducent.

Til trods for en fortrøstningsfuld holdning til produktionen er der kun balance til den eksplosive forbrugsudvikling og derfor ”nægter” sojaprisen også at falde. Vores anbefaling er, at man bør være tilfreds med den nuværende pris på sojaskrå og derfor have afdækket forbruget frem til næste efterår. Der er mere plads over den nuværende pris end under!

Korn-markedet

USDAs seneste månedsrapport understregede, at verden ikke er ved at løbe tør for hvede – lagrene er rekordstore. Det er den væsentligste årsag til, at hvedeprisen har svært ved at stige. Omvendt er der også en årsag til, at prisen heller ikke falder under eftersommerens bundniveau. Efter 4 år med overskud på den globale kornproduktion viser USDAs prognoser, at vi er på vej ind i et år med underskud. Majsproduktionen halter gevaldigt efter forbruget, og hvedeoverskuddet er faldende. En naturlig konsekvens af, at det nuværende prisniveau i de fleste vestlige lande ikke dækker produktionsomkostningerne.

I USA er majshøsten omkring 80 pct. færdig, og estimaterne lyder på 11 ton/hektar i gennemsnit på 34 mill. hektarer. Imponerende og rekord, men altså ikke nok til at lukke hullet i det globale forbrug.

Selvom kornprisen ikke falder, betyder det ikke nødvendigvis, at den skal stige. Vi kan også stå over for en fortsættelse af den vandrette prisudvikling. Skal prisen op hen over vinteren, kræver det, at den sidste del af den amerikanske majshøst løber ind i problemer, eller at den billige russiske eksport bliver stoppet af vinteren. KornBasens prognose for vinteren er en vandret eller opadgående prisudvikling.

Maltbyg-markedet

Prisen på gammel høst har ligget rimeligt fast i Danmark de sidste par måneder, mens den er steget ganske pænt i landene syd for os. Maltbygforsyningen er stram, og der er grund til at tro på prisstigninger hen over vinteren, når der igen kommer købsbehov i markedet.

Prisen på ny høst er derimod presset tilbage i forhold til prisen i august begrundet i en stor stigning i det danske areal grundet den manglende vintersædssåning. Som modvægt hertil skal der dog mindes om, at den franske efterårssåning er forløbet under perfekte forhold, hvorfor man her forventer en nedgang i vårbygarealet. Aktuelt kan der opnås omkring 120 kr. for ny høst, og har man ikke lavet et risikospredende delsalg, bør man få det gjort.

Afskallede kerner

Situationen er uændret. Dlg og Danish Agro fastholder nedklassificering til foderbyg ved mere end 10 pct. afskallede kerner, mens det fortsat ikke sker hos Getreide, Overgaard, BMG og Lanntmännen. De sidstnævnte firmaer er i gang med at levere maltbyg til eksport- og engrosmarkedet, hvilket ikke har givet udfordringer. Frustrationen og vreden hos landmænd, der har solgt til Dlg eller Danish Agro, er helt forståeligt fortsat stor. De to firmaer har ganske vist juraen på deres side, men står med en gigantisk tabersag ved den moralske domstol!

På bagrund af årets oplevelser vil jeg foreslå, at hvis man ønsker at sælge 2018-høst til Dlg eller Danish Agro, bør man få indføjet en klausul i kontrakten om fritstilling, hvis de nedklassificerer maltbyggen til foderbyg grundet afskallede kerner. Kan dette ikke imødekommes, må det være oplagt at sælge byggen til et af de firmaer, som ikke lod landmanden i stikken i 2017. Her vil man i øvrigt også opnå de bedste afregningsbetingelser, hvilket ofte kan værdisættes til 5 kr. pr. hkg. På engros-markedet er i øvrigt ikke indføjet specifikke krav til afskallede kerner i købskontrakterne på 2018-høsten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle