Prisen på at rive gamle bygninger ned er steget voldsomt

Det er blevet dobbelt så dyrt at fjerne en bygning i dag som for få år siden, mener tidligere formand for teknik og miljøudvalg.

"Hvorfor koster de så meget at rive nedrivningsbygninger ned", spørger Carlo F. Christensen. Han mener som mange andre, at nedslidte og faldefærdige bygninger skæmmer i det åbne land.

Carlo F. Christensen har siddet som formand for teknik og miljøudvalget i det, der i dag hedder Norddjurs kommune, og for få år siden kunne man nedbryde driftsbygninger forholdsvis billigt, husker han:

"Der var ikke de store krav eller administrativt bøvl og rigide regler for bortskaffelse. Træ kunne brændes, murbrokker og beton kunne bruges som vejfyld i markveje og læssepladser. I dag koster det mange tusinde kroner til rågivere, der skal lave nedrivnignsplaner. Bygninger skal miljøvurderes, der skal tages malingsprøver m.v. Startomkostningerne er omkring 20.-30.000 kr.," mener Carlo F. Christensen.

Dobbelt så dyrt

"Derudover skal mursten og beton knuses og affaldsbehandles. Blandet affald koster op mod 1.000 kr./ton, når det skal på affaldsbehandlingsanlæg. Omkostninger, der gør, at det er blev dobbet så dyrt at fjerne en bygning i dag i forhold til for få år siden", mener Carlo F. Christensen.

Han mener, at love og bekendtgørelser betyder, at man ikke har råd til at fjerne de forfaldne bygninger rundt om i landskabet.

"Politikere og embedsmænd brude have tænkt på, at nar man laver en stramning på et området, har det skadelige konsekvenser på andre områder, siger Carlo F. Christensen.

Stort problem

I Landdistrikternes Fællesråd ser Noa Jankovic, public affairs-chef, det som et stort problem, at priserne for nedrivning er steget markant. Foreningen er i løbende dialog med politikerne på Christiansborg, for det var ikke klart for alle, hvor meget dyrere miljøkravene påvirker prisen på nedrivning.

"Vi er selvfølgelig opmærksom på, at miljøet skal skånes. Vi beder blot om, at man ser på omkostningerne for nedrivning, for det er meget høje priser, der bliver præsenteret i dag, siger Noa Jankovic. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle