Priserne på mejeriprodukter er på vej ned

Af Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

I Europa har markedspriserne for mejeriprodukter siden sidste forår og frem til jul været kraftigt stigende. Der har således været tale om stigninger på knap 90 procent for smør og sødmælkspulver, mens priserne for skummetmælkspulver og Edam er steget med hhv. 70 og 30 procent. Men de seneste måneder er priserne begyndt at gå den anden vej.

Efter den rekordhøje pris på smør i december, hvor smørprisen nåede det højeste niveau i mere end 15 år, er prisen faldet i løbet af januar, inden den dog igen vendte i februar og nu har været stigende i 5 uger i træk og så småt igen nærmer rekordprisen fra december. For de øvrige produkter er prisfaldene dog fortsat, hvilket betyder, at priserne for både sød- og skummetmælkspulver og Edam er faldet med 11-13 procent i løbet af de seneste 2–3 måneder.

Også på den new zealandske børs Global Dairy Trade har der været nedadgående tendenser i den seneste periode. På den seneste auktion i starten af marts faldt det gennemsnitlige handelsbaserede indeks med 6,3 pct., hvilket er det største fald i 13 måneder. Hele 4 ud af de seneste 6 auktioner er endt med et fald i indekset, som siden nytår samlet set er faldet med 11 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle