Priserne retter sig, mens kampen om råvarerne spidser til

Efter et sandt annus horribilis, der kan koges ned til en kombination af et farvel til Rusland og manglende kinesiske købere, er prisen igen på et tåleligt niveau for en stor del af de danske mælkeproducenter.

 

Prisstigningen er især hjulpet på vej af ost og smør, hvoraf sidstnævnte er skudt i vejret på de globale råvarebørser og næsten fordoblet gennem det seneste år. Derudover står de europæiske smørlagre efterhånden gabende tomme. På nuværende tidspunkt er det for de fleste mælkeproducenter muligt at tjene til dagen og vejen, afdrage lidt på gælden og fylde op i de huller, der er skabt i løbet af de foregående år. Men de europæiske tårne af skummetmælkspulver er på det højeste niveau siden midten af 1980erne, og spørgsmålet er, hvad der sker med de europæiske priser, når de 419.000 ton pulver skal ud i markedet.

Følg med her: Sådan går det landbrugets spidskandidater 21. november · 17:51

På svinesiden har det været en hektisk 100-meter spurt mellem Danish Crown og Tican, hvor der er blevet overhalet indenom flere gange fra hver af de to. Kampen om slagtesvinene har nemlig været særdeles hård, og Tican lancerede i første omgang vækstpakker - tilskud for ekstra slagtekilo - for at gafle de frie svin i Danmark. Efterfølgende måtte Danish Crown følge trop, og det gav pote, for Jais Valeur og co. snuppede 600.000 svin fra Tican i form af Bonusgrisen. Overordnet set har svineprisen, ligesom mælkeprisen, søgt opad i det seneste år, og den lå i flere uger stabilt på 11,60 kr. pr. kilo. Fortsat har Tyskland dog aftaget en stor del af de danske slagtesvin, da den tyske pris på smågrise har været på himmelflugt og ikke havde et eneste fald i 37 uger i træk.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu