Probiotika testes i danske stalde

Som middel til at sikre sundheden og nedbringe antibiotikaforbruget afprøves probiotika til at styrke køer og kalves velbefindende og ’selvforsvar’ mod sygdom.

Med Seges som tovholder afprøver Aarhus Universitet probiotika til slagtekalve og malkekøer i denne vinter for at se, om disse produkter med levende gærceller kan mindske behovet for antibiotika. Det er nyindsatte kalve i slagtekalve-besætninger og lakterende køer med diarré, der er i fokus.

Det er seniorforsker Mogens Vestergaard, Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, der står for undersøgelsen af probiotika som et muligt alternativ til antibiotika. Formålet er at undersøge, hvilken betydning probiotika har for kalven i forhold til at udvikle et robust tarm- og immunsystem, som kan forhindre tarmpatogener i at udvikle diarré.

»Her afvikler vi en afprøvning i en privat slagtekalvebesætning med en mælkeerstatning samt et kraftfoder tilsat et produkt med probiotisk virkning. Der er tale om et gærprodukt bestående af levende gær. Vores litteraturgennemgang har vist, at sådanne gærprodukter har positive effekter i kalve, og vi håber, det kan stabilisere nyindsatte slagtekalve, så vi kan reducere medicinering«, forklarer han.

»Det er også planen i 2019 at afprøve samme produkt i en malkekvægsbesætning med diarréproblemer. Efterfølgende laves der en samlet vurdering af, om dette probiotika har en potentiel effekt til helt eller delvist at kunne erstatte antibiotika til behandling af mave-tarmsygdomme hos kalve«, uddyber seniorforskeren.

 

Effekt hos nykælvere

Nye forskningsresultater fremlagt på EuroTier tyder i retning af en positiv, men ikke mirakuløs effekt af probiotika.

På EuroTier præsenterede dyrlæge og forskningsleder Valentin Nenov fra den nordfranske biotek-virksomhed Phileo resultatet af et forsøg med probiotikaet Actisaf, som blev tildelt med ti gram dagligt i tre uger efter kælvning

Det skulle styrke nykælvernes forsvar mod mindre inflammatoriske problemer i laktationsstarten, hvor energibalancen er ekstremt negativ og immunforsvaret hårdt presset. Actisaf øgede mælkeydelsen med i gennemsnit to kg dagligt ved at øge foderoptagelsen. Samtidig blev indholdet af ketonstoffer i blodet reduceret til en sikker margin til ’ketosegrænsen’.

Faktaboks

Probiotika

  • Probiotika indeholder levende gærkulturer, ofte mælkesyrebakterier. Det er intet mirakelmiddel, men flere og flere forsøg tyder på, at de kan understøtte og stimulere kroppens egne processer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle