Producent af øko-juletræer udvider: Der er økonomi i det

Forbrugerefterspørgslen på økologiske juletræer er støt stigende. Derfor udvider juletræsproducent sin produktion med 500 ekstra planter.

 Hvad der for få år siden var en ny trend, har nu bidt sig fast  - økologiske juletræer er et marked i vækst.

"Både producenter og forhandlere har fået øjnene op for, at økologi giver mening – og at der selvfølgelig også er økonomi i det", siger Marianne Bols, indehaver Fair Trees i Midtjylland og formand for Økologisk Juletræsforening i en pressemeddelelse.

Da hun tilbage i 2010, som en af de første, startede med at importere økologiske juletræsfrø til Europa fra georgiske naturskove i Kaukasus, skulle der bruges store kræfter på at overbevise både producenter og grossister om, at økologiske juletræer var vejen frem. 

"I dag er det en helt anden virkelighed", siger Marianne Bols.

Fra gårdbutikker til store godser

Hvor der for få år siden var et begrænset antal forhandlere og producenter af økologiske juletræer, så er billedet i dag et andet. I dag er det både små økobrug og større godser, som har økologiske juletræer. Juletræerne går til store grossister i ind- og udland, ligesom de sælges fra både gårdbutikker, store kæder og stadehandlere.  

På Marianne Bols og hendes mands eget Fair Trees-sted i midtjyske Brædstrup har de netop udvidet med yderligere 1,5 hektar tilplantning med økologiske juletræsfrø. 

"Arealmæssigt lyder det måske ikke af så meget, men det er en halv mio. ekstra planter, som vi på den måde kan sende på markedet", siger Marianne Bols.

Økologisk Landsforening genkender

Udviklingen inden for den økologiske juletræsproduktion ligner den, som finder sted inden for den økologiske fødevareproduktion. Her viser tal eksempelvis, at økologiske fødevarer i dag udgør 12 procent af det samlede salg, og efterspørgslen stiger. I 2020 steg detailhandlens salg med 14 procent. I Økologisk Landsforening er man ikke i tvivl om, hvad der er skyld i den positive udvikling inden for juletræsproduktionen.

"Det handler ganske enkelt om, at der er et marked, som efterspørger juletræerne. Det får producenter til at slå ind på økologien, og vi kan kun bifalde udviklingen", siger Sybille Kyed, Landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening og fortsætter:

"Det er et udtryk for, at vi som forbrugere ønsker at leve mere bæredygtigt, og helt konkret medvirker økologisk juletræsproduktion bl.a. til, at vi beskytter vores omgivelser og drikkevand mod pesticider. 


 

Faktaboks

Fair Trees

Fair Trees er et internationalt juletræskoncept godkendt af Fair Trade Danmark og medlem af WFTO. Juletræsfrøene Fair Seed er økologisk godkendte. Fair Seeds-frøene kommer fra en 100 år gammel naturskov i georgiske Kaukasus.

Læs mere på www.fairtrees.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle