Produktion af hamp i Danmark: Godt for miljøet, men økonomien halter

Udvalgt til weekend: Vi har dyrket det før, så vi vil sagtens kunne dyrke det igen, når tiden er til det, fastslår forsker Johannes Ravn Jørgensen om en produktion af hamp og hør herhjemme.

Plantefibre fra hør og hamp er interessante, for de er et naturligt alternativ til syntetiske fibre. Men desværre. En produktion i Danmark er bestemt mulig rent dyrkningsmæssigt, men den er næppe sandsynlig.

Sådan lyder konklusionen på en ny rapport, bestilt af Fødevarestyrelsen.

Hamp og til dels hør kan med fordel dyrkes i Danmark endda med et godt udbytte. Men ifølge forskerne mangler Danmark en større industri til at aftage og videreforarbejde afgrøderne efter høst. Markedet er tilsyneladende ikke modent til det i Danmark endnu.

"Fiberhamp er potentielt set er en meget lidt miljøbelastende produktion at sætte i gang, men der følger en ret omstændelig efterbehandling af fibrene, og så længe, der hverken er maskineri til høst og forarbejdning eller en industri til at aftage de høstede fibre, vil det være svært at få til at lykkes", siger lektor Johannes Ravn Jørgensen fra Institut for Agroøkologi fra AU, der sammen med seniorforsker Birte Boelt fra samme institut og Erik Fløjgaard Kristensen fra Institut for Ingeniørvidenskab står bag rapporten.

Der var engang

Historisk set var der omkring 2. verdenskrig og ind til slutningen af 1960’erne en pæn stor produktion af spindhør i Danmark, men produktionen aftog i takt med indtoget af syntetiske fibre og bomuld.

Nyere danske resultater fra systematisk afprøvning af hamp og hørs potentiale er sporadiske.

Derfor inddrog de tre forskere nutidige resultater og erfaringer fra dyrkningsområder i vores nabolande for at kunne komme med en mere opdateret vurdering af potentialet for en ny produktion herhjemme.

Udlandet kan

Langfibrede afgrøder har nogle specielle egenskaber, der gør, at de kan bruges til at producere tøj af. Også i emballage- og byggebranchen er der stor interesse. Kun få landbrugsafgrøder har lange plantefiber i så store mængder, at det kunne være interessant at starte en produktion op.

"Spindhør og fiberhamp produceres nu for en stor dels vedkommende i Frankrig, men der findes også produktionsområder i Belgien, Holland, og Polen. Sammen med erfaringer fra de tidlige danske forsøg og produktioner har vi forsøgt at vise udbytteforventningen til en dansk produktion", forklarer Johannes Ravn Jørgensen.

Ved at sammenligne de mest udbredte landbrugsafgrøder vurderer rapporten, at de miljømæssige effekter af hamp vil have en mindre påvirkning af miljøet end raps- og kornafgrøder.

"Fiberhamp er en miljømæssig interessant afgrøde", siger Johannes Ravn Jørgensen. Resultatet for spindhør viser, at afgrøden ikke er helt så miljøvenlig som hamp, fordi risikoen for udvaskning af kvælstof og behovet for brug af pesticider er større.

Spindhør er dog ikke mere belastende end mange af de andre landbrugsafgrøder.

En vigtig pointe er også, i følge forskerne, at dyrkning af afgrøder som hamp og hør vil kunne øge artsdiversiteten i det dyrkede landskab, som ellers er domineret af få store afgrøder som hvede, byg og raps.

Faktaboks

Spørg Aarhus:

  • Forskere har undersøgt, hvilke afgrøder, der kan produceres i Danmark, som er velegnede til at bruge i tekstil-, emballage- og byggeindustrien. De vurderer udbytte, dyrkning og miljø- og klima.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle