Professor: Jeg spiser trygt danske, sprøjtede fødevarer

En undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at man har færre pesticider i sin urin, hvis man spiser rent økologisk - men bare fordi der er sprøjtemidler, betyder det ikke, at de er sundhedsskadelige.

Danmarks Naturfredningsforening har, som et led i deres "Et sprøjtefrit Danmark"- kampagne, bedt en række familier om at spise rent økologiske fødevarer i 14 dage, og så testet deres urin før og efter.

Men bør du være voldsomt bekymret, når du hører om resultatet? Nej, siger universitetsprofessor og Seges-konsulent.

Nina Cedergreen, som er professsor hos Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og forsker i stoffers toksikologi, altså giftighed, understreger vigtigheden af mængderne.

"Vi er rigtig dygtige til at måle for ting," siger Nina Cedergreen.

"Man kan finde alting, hvis man kigger efter det. Det eneste, de her tal beviser, det er at der er sprøjtemidler på konventionelle grøntsager. Det er ikke den store overraskelse."

Nina Cedergreen bidrager selv til den forskning, som typisk danner grobund for grænseværdierne. Hun mener ikke, der er grund til bekymring.

"I Danmark har vi lagt værdierne meget konservativt. Personligt er jeg helt tryg ved at spise konventionelle madvarer fra Danmark," siger hun.

Seges-konsulent: Flere stoffer er forbudt i Danmark

Undersøgelsen viser, at der efter 14 dage ved test af urinen er lavere niveauer af neonicotinoder, glyphosfat og chlorphrifos, samt nedbrydningsprodukterne TTCA, m-BPA og CI2CA.

Jens Erik Jensen, landskonsulent for Seges Planteværn, påpeger, at nogle af stofferne umuligt kan være kommet fra danske fødevarer.

"Chlorphrifos er forbudt i Danmark, og de fleste slags neonicotinoider er generelt bandlyst over hele EU - med undtagelse af nogle enkelte, som bliver brugt til raps," siger han.

"I og for sig betyder rester i urinen jo, at det bliver udskilt. Det ville være værre, hvis det ophobede sig. Rester fra pesticider er ikke per definition et problem, kun hvis der er for meget af dem."

Det handler om mængder

En rapport fra DTU Food understøtter, at danske, konventionelle fødevarer har lavt indhold af sprøjterester. Faktisk konkluderer den, at en almindelig varieret diæt af konventionelle varer ikke bringer en person over de sundhedsskadelige niveauer.

Nogle - også forskere - er bekymrede over den såkaldte, potentielle cocktaileffekt. Argumentet er, at man kun i lille grad ved, hvordan en cocktail af forskellige stoffer påvirker kroppen.

For et år siden blev en rapport udarbejdet af Københavns Universitet og Syddansk Universitet omtalt vidt og bredt. Urinprøver viste insekticidrester, der er forbudte i Danmark, hos mødre og børn. Indholdet var dog faldet siden sidste undersøgelse fra 2008. Miljøstyrelsen mente ikke, at danskerne samlede indtag udgjorde en risiko, men rapportens forfattere anbefalede, at man køber dansk eller økologisk frugt og grønt.

Professor Lisbeth E. Knudsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet talte over for Videnskab.dk om risikoen for cocktaileffekt.

I forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings kampagne har Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, udtalt til TV2, at myndighederne undervurderer problematikken omkring kemirester, i en bred sammenhæng.

Nina Cedergreen: Man også skal leve

Nina Cedergreen er ikke uforstående overfor dem, som råber vagt i gevær over for pesticidrester i urinen.

"Argumentet på den anden side er, at vi aldrig kan være helt sikre - og derfor giver nedre grænser ikke mening," siger hun.

"Det er en holding, og den er sådan set rigtigt nok. Vi ved aldrig nogensinde alting. Til gengæld er jeg nok lidt pragmatisk anlagt, siden man også skal leve. Der er mange ting på den her jord, som er farlige."

Faktaboks

Forsøget:

Danmarks Naturfredningsforening har bedt en række familier om at spise 100% økologi i 14 dage - og har testet deres urin før og efter. Næsten alle stofferne de testede for viste markante fald. Du kan finde deres resultater her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle