Professor om mink-skandale: Direktør i styrelse har handlet klart ulovligt og bør fyres

Direktør i Fødevarestyrelsen optrådte ulovligt og bør fratræde, mener ekspert i offentlig forvaltning.

Minksagen ligner efterhånden en af de værste skandalesager i dansk historie.

Det udtaler professor emeritus Tim Knudsen fra Københavns Universitet, der er ekspert i offentlig forvaltning.

Han har endnu ikke læst regeringens redegørelse, men én ting står klart for professoren:

"Jeg har meget svært ved at se, hvordan veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen kan beholde sit job", siger han.

skulle have nægtet at sende brev

Kritikken kommer af, at det i regeringens redegørelse fremgår, at Fødevarestyrelsen torsdag 5. november får bekræftet af Justitsministeriet, at der ikke er lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark.

Alligevel sender Hanne Larsens styrelse et brev dagen efter, hvor det fremgår, at alle mink i landet skal aflives. Faktisk står der 'skal' 31 gange i brevet.

"Det er ikke en fejl, for hun må have været vidende om, at det var ulovligt, og alligevel sendte hun det brev", siger Tim Knudsen og fortsætter:

"Hun skulle have nægtet at sende det brev. Det er klart ulovligt, og det har hun fået Justitsministeriet til at sige. Det kan man ikke løbe fra. Alting hører op, hvis hun beholder sin stilling".

Hanne Larsen har tidligere udtalt, at Fødevarestyrelsen i omtalte brev agerede som om, at der var tale om en opfordring, men det har Justitsministeriet banket en pæl igennem.

en chefs fornemste opgave

Fordi professoren ikke har nået at læse redegørelsen, vil han ikke gå ind i en nærmere vurdering af departementschef Henrik Studsgaards rolle i sagen.

Departementschefen har mødt kritik, fordi han ifølge regeringens redegørelse deltog i drøftelser onsdag 4. november om, at der manglede lovhjemmel, men først orienterede sin minister lørdag 7. november.

"Hvis vi ligger til grund, at ministrene ikke lyver, så ser det virkelig besynderligt ud. Det er en departmentschefs fornemste opgave at sørge for, at der er lovgrundlag for ministerens beslutninger", siger Tim Knudsen og fortsætter:

"Derefter er det så stærkt kritisabelt, at man fortsætter nedslagtningen af minkene frem til tirsdag, selvom man om lørdagen får at vide, at det er ulovligt".

SFs formand Pia Olsen Dyhr udtalte efter at have læst rapporten, at departementschefen bør gå af.

ser ikke godt ud

I redegørelsen fremgår det desuden, at seks ministre allerede i september i et bilag ved et møde kan læse, at der mangler lovhjemmel til at aflive alle landets mink.

Bilaget bliver dog ikke drøftet på mødet.

"Forklaringen kan være et opmærksomhedssvigt, og at de har meget at se til, men det ser da ikke godt ud", siger Tim Knudsen.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle