Professor punkterer frygt for corona-mutation i mink

Når vi har en vaccine, der virker, så skal vi nok få styr på eventuelle mutationer, der kunne stamme fra mink, lyder det fra professor i infektionssygdomme.

En af myndighedernes tungeste argumenter for at aflive millioner af både raske og syge mink er frygten for, at coronavirussen kan mutere.

Dermed kan det nemlig blive vanskeligt at lave en vaccine, der har effekt, lyder argumentet.

Men spørger man professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren, er der ikke meget at frygte.

"Med al respekt for Danmark som verdens navle, så er minkene ikke problemet for den her virus i og med, at der er tale om en pandemi", sagde professoren til TV Avisen torsdag morgen, hvor han fortsatte:

"Der kan være behov for at ændre på vaccinens sammensætning, når den (vaccinen, red.) virker, hvis virus har ændret sig lidt".

"Det er dog ikke spørgsmålet i øjeblikket, det er mere spørgsmålet, om de kandidater til en vaccine, vi har lige nu, virker eller ej. Hvis de virker, skal vi nok holde styr på det med mutationerne, og så er danske mink ikke problemet i øjeblikket. Det er helt andre udfordringer, verdenssamfundet står overfor".

kritik af regeringen

Regeringen har mødt hård kritik for blandt andet beslutningen om at aflive ikke-smittede minkfarme, der ligger indenfor en radius af 7,8 km fra en smittet.

Der har fødevareminister Mogens Jensen (S) forsvaret sig med, at det dels er frygten for, at minkene smitter flere mennesker med corona, men også at virus muterer.

"Det andet er den særlige mutation, der findes hos mink, skal udvikle sig på en måde, så en kommende vaccine ikke vil virke, og der er stærke sundhedsfaglige begrundelser for, at vi anvender den strategi, som vi gør nu," har han blandt andet sagt til TV2 Nord.

Torsdag er antallet af smittede farme steget fra 89 til 93 på landsplan.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle