Professor: Satellitfotos undergraver Arlas klimakampagne

Satellitfotos af regnskoven på Borneo viser, at dele af den skovbevaring som Arla bruger som klimakompensation er brændt ned eller fældet.

Det er usikkert og "baseret på gætværk" når Arla sælger sin mælk, smør og yoghurt som CO2-neutral og kompenseret med klimakreditter. Det vurderer professor Ole Mertz og ph.d.-stipendiat Scott Ford fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på KU for Politiken.

Mediet har forelagt forskerne en række satellitbilleder af det stykke regnskov på Borneo, som Arla har købt for at kompensere for udledningen af drivhusgasser fra mejeriets køer og produktion. De viser, at 13 pct. af Arlas beskyttede regnskov er brændt ned på ét år og at der fældes træer i Arlas skovprojekt i Brasilien.

"Det giver mig ikke ro i maven, at udledningerne fra Arlas produkter bliver kompenseret af de her skove. [...] de kan heller ikke dokumentere, at det er rigtigt. Og det understøttes ikke af satellitanalyserne", siger Ole Mertz.

Arla forsvarer kampagnen med, at de beskyttede skovområder er i mindre fare for at blive omlagt til palmeolieplantage eller fældet.

I Sverige er Arla også for nylig kommet i vælten, da det ikke er lykkedes at dokumentere overfor forbrugerombudsmanden i Sverige, at en række økologiske produkter har såkaldt 'netto-nul-klimaftryk', hvilket ellers fremgår af produkternes emballage. Sagen skal nu for retten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle