Prognose: EU's oksekødsproduktion vil falde med otte procent de næste ti år

Kvægbestanden og produktionen af oksekød vil blive reduceret de kommende ti år.

Der vil blive produceret væsentlig mindre okse- og kalvekød i EU's medlemslande om ti år. Det vurderer EuropaKommisionen i en ny rapport om fødevareproduktionen frem mod 2031.

EU's okse- og kalvekødsproduktion begyndte allerede at falde i 2018 og om ti år vil den være reduceret med 0,6 millioner tons svarende til otte procent mindre end i år.

Kommisionen forventer, at man både vil se reduktioner i antallet af malkekøer og kødkvægskøer. For malkekøerne skyldes det primært forventningen om ydelsesstigninger, imens det for kødkvægskøerne handler om en tilpasning til, at økonomien og klimahensyn vil udfordre producenterne af kødkvæg i de kommende år.

For kødkvæget forventes en reduktion af antallet af køer med 665.000 i EU's medlemslande frem mod 2031. Kommisionen bemærker dog, at nationale ordninger for at bevare kødkvæget kan få betydning for den samlede produktion.

Priserne på kødet forventes at være stabile de næste ti år. På den korte bane kan priserne blive presset af genopbygning af kvægbestandende i Brasilien og Australien, men herefter forventer EU-kommisionens analytikere en bedring i priserne, som ventes at stabilisere sig i niveauet 27-28 kroner pr. kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle