Prognose: Høje priser på mælk, kød og korn fortsætter ind i 2023

Landmænd kan vente sig gode priser i den nærmeste fremtid. Det kan man læse i en helt ny vurdering af råvaremarkederne og -priserne fra Seges Innovation. Samtidig er der dog meget stor risiko forbundet med både omkostninger og afsætningspriser, vurderer Seges.

De historisk høje priser på mælk og en række afgrøder omkring tidligere historiske toppe ser, ifølge en netop offentlligjort prognose fra Seges, ud til at fortsætte på et højt niveau. Hvis forudsigelserne holder stik, kan både mælke, grise- og planteproducenter se frem til gode priser det næste års tid.

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Slangen i paradiset er dog, at en lang række omkostninger også er meget høje. Det gælder for eksempel foder, diesel, el og gødning. 

For mælke- og planteproducenter har udviklingen i bytteforholdet dog været positiv. Det betyder, at man får mere for sin mælk og sit korn, end det koster at producere det. Anderledes vanskeligt er det for griseproducenterne, hvor stigningen i afregningspriserne ikke står mål med stigningen i omkostningerne. 

Grise to kroner fra balance

- Råvarepriserne er generelt steget, og der har været en positiv balance for mælke- og planteproducenter, hvis bytte forhold generelt er ganske fornuftige. Griseproducenterne derimod har oplevet et kraftigt fald i bytteforholdet. Selv om noteringen for grisekød er steget med over tre kr. i løbet af foråret, skal noteringen stige med yderligere et par kroner,  inden der er nogenlunde balance for griseproducenterne, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges Innovation.

- Det forventer vi også sker inden for de allernærmeste måneder, da antal slagtninger er faldet meget, og vil falde yderligere i en rum tid fremover. Faktisk forventer vi, at prisen på grisekød stiger gennem 2022 og der er gode forudsætninger for, at prisen holder sig på et højt niveau næste år – også på et niveau, hvor langt de fleste griseproducenter kan skabe overskud, siger Klaus Kaiser.

Allerede før udbruddet af krig i Ukraine var råvaremarkederne i en stigende trend, og krigsudbruddet bidrog til at forstærke og vedligeholde stigningerne. De stigende råvarepriser skyldes blandt andet lav produktion og lave lagre samt en genåbning efter corona, der medførte en stigning i efterspørgslen.

Grøn omstilling koster

Mælkeindvejningen er globalt set faldet med 1,5 procent, og der er i stigende grad et forsyningsunderskud. Størst er faldet uden for EU med et fald på over to procent, mens indvejningen i EU er faldet med knap en procent. Forbruget af mælkeprodukter derimod stiger stabilt med 1-2 procent om året.

- Forsyningssituationen på mælkemarkedet er ved at være kritisk, og da der er tale om biologiske processer, kommer der til at gå et stykke tid, inden produktionen kan følge med. Årsagen til den lave produktion er blandt andet den generelle usikkerhed og den grønne omstilling, der har medført produktionsnedgang i flere af de store mælkeproducerende lande. Set fra mælkeproducenterne har det dog medført gunstige priser, og vi forventer, at mælkeprisen forbliver høj et godt stykke tid endnu, så mælkeproducenterne har gode muligheder for at konsolidere sig, vurderer Klaus Kaiser.

Ifølge Seges' prognose er der også udsigt til fortsat høje omkostninger, men med et gradvist fald, der indledes i andet halvår 2022. Der er dog meget stor risiko, både med hensyn til omkostninger og afsætningspriser, mener Klaus Kaiser.
 

Faktaboks

Ekstra prognose

 

Normalt udgive Seges nye prognoser to gange årligt – februar og september – men i lyset af den ekstraordinære situation på råvaremarkederne udgives nu en ekstra.

Der afholdes webinar om markedsudsigterne mandag kl. 8.30 med adgang for alle interesserede.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle