Prognose: Overskuddet falder 4,3 mia. kr.

Efter et kanonår betyder faldende priser, at indtjeningen er på vej mod et nul.

Alting har en tid. Priserne på både kød og mælk er på vej ned igen og sender dermed også landmændenes overskud i retning af røde tal, viser en ny prognose for landbrugets indkosmt fra Seges.

For alle heltidsbedrifter forventes samlet set et driftsresultat efter ejerløn nær nul i 2018. Helt præcist er der tale om et beskedent overskud på 0,2 mia. kr. Det følger efter et overskud på 4,5 mia. kr. i 2017. Samlet set giver det et fald i overskuddet på 4,3 mia. kr. 2017 til 2018. I 2019 bliver det endnu værre. Til den tid vil der være tale om et regulært underskud på 1,1 mia. kr. Dog ikke helt så slemt som de dystre år i 2015 og 2016, hvor underskuddet lå på 1,7 mia. kr.

Toppen er passeret

Efter henholdsvis ét og to år med gode globale konjunkturer har mælke- og svineproducenterne udsigt til lavere priser, og det er netop dette prisfald, der kommer til at gå ud over driftsresultatet efter ejerløn. Det betyder, at der stor set ikke er noget tilbage til at forrente egenkapitalen.

Prisfaldet siden midten af 2017 har bragt prisen på svinekød ned under prisen i et ’normalår’. Dette prisfald ventes at fortsætte i 2018, så en gennemsnitlig svineproducent har udsigt til et fald i driftsresultat efter ejerløn mv. fra 1.245.000 kr. til -342.000 kr. i 2018.

Efter et par svage år i 2015 og 2016 steg en gennemsnitlig mælkeproducents indkomst i 2017 til et forventet overskud på ca. 768.000 kr. efter ejerløn mv. I 2018 forventes den faldende trend i priserne at medføre en nedgang i indkomsten til omkring 258.000 kr.

Planteproducenternes indkomst har været nogenlunde stabil de senere år i niveauet 100.000 til 250.000 kr. efter ejerløn mv., 2016 dog med underskud på næsten 300.000 på grund af lave udbytter. I 2017 og 2018 ventes et underskud efter ejerløn mv. på ca. 100.000 kr. trods en positiv effekt fra landbrugspakken.

Godt rustet til prisfald

»Effekten af fødevare- og landbrugspakken slog igennem med fuld positiv styrke i 2017 og ventes også at give et solidt bidrag til indtjeningen i landbruget i 2018. De øgede gødningsnormer gav både højere udbytter samt højere proteinindhold i kornet. Det bidrager til bedre økonomi på bedrifterne«, siger erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser, der dog ikke lægger skjul på, at den positive effekt dog i øjeblikket overskygges af de faldende globale priser.

»Men konjunkturudsving er et vilkår i landbruget, og det er landbruget vant til at håndtere. Mange landmænd har også benyttet de seneste et til to år til at få nedbragt gælden og gøre sig mere robust. Andre har indhentet et investeringsefterslæb. Vi skal være opmærksomme på, at der er stor spredning i landbrugets indkomster og gæld, men generelt set er de fleste landmænd godt rustet til at håndtere en periode med faldende priser«, siger Klaus Kaiser.

Driftresultatet efter, at landmændenes egen løn er betalt. Kilde: Seges.

Faktaboks

Overforsyning: Derfor falder priserne

  • Prisfald på svinekød og mælk skyldes stigning i den globale produktion, der har skabt en overforsyning.
  • Produktionen af mælk er især steget i EU. Det forventes, at prisen skal et stykke under ’normalårsprisen’, før produktionen igen reduceres, og den faldende trend ophører.
  • Produktionen af svinekød stiger i de store eksportørlande USA, Canada og Brasilien. Da produktionen i 2018 også ventes at stige i EU som følge af god økonomi i smågrise, presses priserne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle