Prognosepriser skyder i vejret for svinekød

Knap en kr. lægges oveni svinenoteringen, og smågrisepriserne opjusteres med 42 kr. i 2019, fremgår det af ny prisprognose fra Seges.

Julegaverne til svineproducenterne kommer med korte intervaller i dag.

Først kom Danish Crown med ekstra 20 øre til svinenoteringen, og nu smider Seges en ekstra stor gave under juletræet med en massiv opjustering af svineprisprognoserne.

Den markante opjustering kommer blot fire måneder efter den seneste prognose fra august og lyder på 0,04 kr. pr. kg for 2018 og så hele 0,94 kr. pr. kg i 2019. Det giver en svinenotering på 9,875 kr. for 2019.

Den beregnede notering for 30 kgs-grise følger med svinenotering op og får seks kr. ekstra i år og 42 kr. i 2019. For 2019 betyder det en gennemsnitlig beregnet notering på 362,25 kr.

Opskrivningen af svinenoteringerne er ifølge Klaus Kaiser, Erhvervsøkonomisk chef hos Seges Landbrug & Fødevarer, en følge af udbredelse af afrikansk svinepest i Kina, som har store udfordringer med at bekæmpe sygdommen.

»Vi har set i Kina, at kineserne ikke har kontrol med afrikansk svinepest, og det vil øge efterspørgsel på svinekød. Det er ikke så meget på grund af sygdommen, men mere som følge af bl.a. transportrestriktioner, som sygdommen fører med sig«, siger erhvervsøkonomisk chef hos Seges, Klaus Kaiser til Landbrugsavisen.dk.

Kinas problemer og faldende EU-produktion

Kinas problemer giver Europa muligheder, og Klaus Kaiser har forventninger om en stigning i EU’s eksport af svinekød til Kina. Samtidig forventes priserne for svinekød at blive begunstiget af, at udbuddet i Europa er mindre, fordi produktionen forventes at skrumpe som følge af de dårlige priser i 2018.

»Faldet i svineproduktionen i Europa er ene væsentlig faktor i vores prognose, for der kommer en udbudsreaktion efter de dårlige svinepriser i år, hvor producenter vil lukke eller drosle ned. Præcist hvornår, og i hvilket omfang produktionen falder, hersker der fortsat stor usikkerhed om. En nærmere indikation af EU’s produktion i 2019 fås, når de næste svinetællinger i EU bliver offentliggjort i løbet af februar måned«, siger Klaus Kaiser.

Den indgående frihandelsaftale mellem EU og Japan sættes der også lid til i prognose, og forventningen er, at aftalen vil give en øget efterspørgsel efter svinekød fra EU.

Klaus Kaiser pointerer i prognose, at der er fortsat er stor usikkerhed om noteringen for svinekød i den kommende tid.

»Det skyldes dels udsigterne til fortsat stor produktion af svinekød i blandt andet USA samt risikoen forbundet med udbredelsen af afrikansk svinepest. Hvis den afrikanske svinepest spredes yderligere i Europa, ændres forudsætningerne for prognosen. Også i tilfælde af en »hård Brexit«, ændres forudsætningerne for prognosen,« lyder det i prognose, der heller ikke har indregnet effekter fra eventuelle kommende ændringer i valutakurser

Opjusteringen på svinepriserne smitter også af på indtjeningen hos svineproducenterne.

Seges ser en øget indkomst på cirka 600.000 kr. for en gennemsnitlig slagtesvineproducent i 2019 som følge af prisjusteringen.

Tilsvarende for en gennemsnitlig smågriseproducent giver opjusteringen en forventning om en indkomst på cirka 1,67 mio. kr.

For landbruget som helhed medfører opjusteringen, at den forventede indkomst for alle heltidsbrug øges til cirka 2,7 mia. kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle