Putin rasler med sablen: Vil kunne sende gratis korn til Afrika

Rusland rasler nu igen med sablen og stiller en række krav til en yderligere forlængelse af aftalen om kornkorridorer, når den nuværende forlængelse udløber.

Den russiske præsident Vladimir Putin har mandag opstillet en stribe betingelser for enhver yderligere forlængelse af kornaftalen, der gør det muligt for Ukraine at eskportere korn via Sortehavet.

Og hvis Ruslands betingelser ikke bliver mødt, vil Rusland kunne sende gratis korn til Afrika, lyder det fra ham.

Det skriver Reuters.

Kornaftalen blev forlænget lørdag. Ukraine meldte ud, at den var forlænget med 120 dage, hvilket svarer til de tidligere forlængelse. Rusland siger, at aftalen kun er forlænget med 60 dage.

Hvis aftalen skal forlænges længere end til 18. maj, kræver Rusland nu, at en række vestlige sanktioner bliver fjernet.

Ifølge Reuters siger det russiske udenrigsministerium mandag i en erklæring på ministeriets hjemmeside, at Moskva har besluttet at begrænse forlængelsen af aftalen til 60 dage på grund af, hvad ministeriet kalder "manglende fremskridt [...] med hensyn til normalisering af indenlandsk landbrugseksport".

Af meddelelsen fremgår det også, at aftalens fornyelse i maj ville afhænge af visse betingelser, herunder genoprettelse af adgangen til det internationale betalingssystem SWIFT for den russiske statsejede landbrugsbank Rosselkhozbank, en genoptagelse af leverancer af landbrugsmaskiner og enb ophævelse blokeringen af udenlandske aktiver og konti ejet af russiske landbrugsvirksomheder.

Under en tale mandag sagde Putin, at korneksporten under Sortehavsaftalen uretfærdigt havde prioriteret "velnærede europæiske markeder" frem for afrikanske lande, og at fornyelsen af aftalen på Ruslands betingelser var i kontinentets interesser.

Hvis aftalen ikke bliver fornyet, kan Moskva levere gratis korn til "især trængte afrikanske lande", sagde Putin uden at uddybe nærmere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle