Putins oprustning pressede kornpriserne op i nyt niveau - øget mulighed for flere stigninger

Hvedeprisen er blevet på et noget højere niveau ovenpå oprustningsmeldingerne fra Putin i sidste uge.

Der var tilsyneladende ikke kun tale om et kortvarigt hop i sidste uge, da prisen på hvede steg markant ovenpå Putins meldinger om en delvis mobilisering og annonceringen af folkeafstemninger i det østlige Ukraine.

Putins oprustning pressede prompte priserne på møllehvede på den toneangivende Matif-børs op i niveau, der ikke er set siden begyndelsen af juli, og det nye prisniveau blev fastholdt ugen ud.

Mandag formiddag har prisen på et ton møllehvede svinget omkring 342 euro per ton, mens det for en uge siden lå cirka 20 euro lavere.

Indikerer stigende prisudvikling

Ifølge analysehuset AgroMarkets er fastholdelsen af prisen ugen ud interessant og kan indikere en stigende prisudvikling.

- Det øger muligheden for, at prisen vil søge yderligere op, når den lige kommer på benene igen efter bruddet opad i sidste uge, skriver AgroMarkets i sin vurderinger af kornmarkedet.

De stigende priser i Europa får også følgeskab af hvede fra Sortehavet, der efter lang tids svækkelser af prisen også er begyndt at stige.

Åbningen for eksport af hvede ud af Sortehavet satte ellers i første omgang fart på prisfaldet, men det er, som om markedet har nået et bundpunkt for nu og følger den europæiske hvede op, lyder det fra AgroMarkets.

Udfordringen med hvedeprisen er fortsat, at den er direkte påvirket af krigens gang. Aftalen mellem Rusland, Tyrkiet og FN, der giver mulighed for at eksportere korn ud af Ukraine via Sortehavet, fik priserne til at falde i begyndelsen af august.

Men de nye meldinger den russiske præsident Vladimir Putin har næret frygten for, at aftalen ikke bliver forlænget, når den udløber til november. Samtidig øger det frygten for, at der er de vestlige sanktioner øges.

Uendeligt svært at forudse

Putins oprustning medfører lavere sandsynlighed for at eksportkorridoren forlænges, og at der slækkes på vestlige sanktioner som blandt andet besværliggør eksport af russiske afgrøder og gødning, hvilket bidrager til stigende afgrødepriser, lyder det i en råvareanalyse fra Jyske Bank.  

Det er dog ikke alle, der har den frygt, fordi nogle analytikere tvivler på, at Putin vil have magten til at bremse strømmen af korn ud af Ukraine, skriver Kornbasen.dk, der også slår fast:

- Bundlinjen er - ikke overraskende - er det er uendelig svært at forudse, hvad der kommer til at ske i Ukraine, i Putins Rusland og med afgrødernes prisudviklingen i de kommende uger og måneder.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle