På trods af store ambitioner: Regeringens nye krav rammer økologien særligt hårdt

Særligt økologerne bliver hårdt ramt af nye kvælstofkrav på trods af, at regeringen har som målsætning at fordoble det økologiske areal.

Især økologerne står til at blive hårdt ramt af regeringens nye kvælstofkrav, der hæver kravet til udnyttelsesprocenten for husdyrgødning.

Kan man ikke leve op til det, og det er svært for en økolog, der ikke må gylleforsure eller bruge nitrifikationshæmmere, så betyder det træk i gødningsnormen.

Økologerne må i forvejen bruge mindre gødning, og skal forbruget sænkes yderligere, kommer det til gå hårdt ud over de økologiske landmænd, fortæller økologiformand i Landbrug & Fødevarer Hans Erik Jørgensen.

"Vi ligger allerede lavt, og så gør det ondt, når man skal længere ned. Vi har ikke samme virkemidler som de konventionelle, så det rammer hårdt", siger han og tilføjer:

"Det her er så uretfærdigt, at vi er nødt til at råbe op og også henvende os til ministeren for at forklare, hvad de her nye krav har af konsekvenser".

gør os alle ringere

Kvægformand i L&F Christian Lund er uforstående overfor de nye krav, der især rammer de mange økologiske mælkeproducenter.

"De kæmper i forvejen hårdt med at få puttet nok protein ind i deres hjemmeavlede foder med den norm, der er i dag. Bliver det pillet fra dem, så gør det ikke situationen nemmere", siger formanden og fortsætter:

"Jeg forstår ikke, at man ikke retter indsatsen mod de nitratfølsomme områder i stedet for at lægge indsatsen ned over alle. Vi gør bare os alle sammen ringere og tager fokus væk fra den enkelte landmands faglighed".

ingen glæde af landbrugspakken

Begge formænd hæfter sig ved, at de nye krav handler om at gøre op med Landbrugspakken.

"Det er der, kæden hopper helt af for mig. Man siger, at baggrunden for den her opstramning er rester fra landbrugspakken, som der skal gøres op med, men det er ikke en pakke, som økologerne fik nogen glæde af", siger Hans Erik Jørgensen.

Han kan samtidig ikke få det til at hænge sammen med, at netop økologi er blandt regeringens mærkesager, hvor man vil fordoble det økologiske areal.

"Det her giver i hvert fald ikke incitament til hverken de nuværende økologer eller til nogen, der kunne tænke sig at blive det", siger Hans Erik Jørgensen.

gider ikke mere

Christian Lund frygter ligefrem, at økologiske landmænd på sigt måske vil smide håndklædet i ringen.

"Man lytter ikke til fagligheden, og man bruger landbruget som kastebold, som man smider rundt med nye retninger og vilkår hele tiden. Det er skammeligt", siger han og tilføjer:

"Men det er åbenbart sådan, man vil have det fra regeringens side. Det kommer bare til at give bagslag. Det kan sagtens være, der er nogle økologer, der siger, at det her gider de ikke mere. Så må forbrugerne købe deres varer et andet sted, selvom vi har det bedste økologi i verden. Det er ikke engang brok, det er bare en kendsgerning. Både konventionelle og økologer er ved at have fået nok".

Til LandbrugsAvisen oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en mail:

"Miljø- og Fødevareministeriet er opmærksom på problemstillingen med, at der kan være særlige forhold, der gør sig gældende for økologerne, og det er ministeriet ved at se på".

​​​​​Opdateret kl 15:20 med kommentar fra ministeriet.

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle