Rådgiver: Aflivning af alle mink lå underforstået på nøglemøde

Det er fortsat uklart, hvem der på møde i regeringstoppen foreslog, at alle mink i Danmark skulle aflives.

På et afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november sidste år besluttede en kreds af topministre og departementschefer, at alle mink i Danmark skulle aflives - dog uden at nedlægge forbud mod erhvervet.

Selv om Minkkommissionen har forsøgt at finde afsenderen af det forslag, er det endnu ikke lykkedes. Og lørdag var ikke anderledes, da den daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) særlige rådgiver Søren Andersen blev afhørt.

Han deltog på mødet, der blev afholdt virtuelt. Ifølge ham opstod der en kollektiv forståelse af, at alle mink skulle aflives, uden at nogen bragte det op.

"Så vidt jeg husker, er der ikke nogen, der håndfast siger: At så må det her være løsningen", sagde han lørdag.

"Jeg tror mere, at det er en underliggende forståelse af, at når sundhedsmyndighederne siger, som de gør, så må det her være konsekvensen".

Med sundhedsmyndighederne henviser Søren Andersen til en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI) fra samme dag. Heri stod:

"En fortsat minkavl under en igangværende covid-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner".

Kåre Mølbak, der var faglig direktør i SSI, har tidligere forklaret, at SSI havde fået en bestilling på en risikovurdering. Men den skulle ikke indeholde nogen løsningsforslag.

Flere deltagere fra mødet - herunder Søren Andersen - har forklaret, at statsminister Mette Frederiksen på mødet flere gange spørger enten sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller daværende departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet Per Okkels, om det er nødvendigt at aflive alle mink.

Det bekræftes, lød Søren Andersens udlægning af mødets gang.

Hans forklaring er enslydende med andre mødedeltagere, der har vidnet for kommissionen.

Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, blev bedt af kommissionens formand, Michael Kistrup, om at identificere personen, der først nævnte aflivningen af alle mink.

"Der må være en, der siger, skal vi ikke slå dem alle sammen ned. Det må der jo være. Kan man identificere den person", spurgte Kistrup.

"Jeg tror, at det ligger naturligt, at det er der, sundhedsmyndighedernes vurdering fører hen", svarede Johan Kristian Legarth.

Også i forklaringen fra den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard var det uklart, hvem der foreslog aflivningen.

Han forklarede også, at mødet startede med en gennemgang af SSI's risikovurdering.

"I den diskussion kommer vi hen til: Skal vi slå alle mink ned for at risikohåndtere? Det kommer man faktisk frem til", sagde Studsgaard.

Mogens Jensen blev også spurgt af kommissionens formand, Michael Kistrup.

Den tidligere minister forklarede, at han ikke kunne huske, om idéen måske kom fra mødets indledende indslag fra enten Sundheds- og Ældreministeriet eller Justitsministeriet.

Da Erhvervsministeriets departementschef, Michael Dithmer, afgav forklaring, brugte han formuleringerne, at aflivningen af alle mink uden at udstede et forbud mod minkerhvervet "kom op" og "dukkede op" på mødet.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, mente i sin forklaring torsdag, at hun ikke kunne huske præcis, hvordan ordene faldt. Men at en aflivning af alle mink var en logisk følge af risikovurderingen fra SSI.

I regeringens egen redegørelse fra november sidste år står:

"Spørgsmålet om hjemmel til aflivning blev ikke bragt op på mødet. Derimod drøftes spørgsmålet om hjemmel til midlertidig eller varig nedlukning af erhvervet og økonomisk kompensation i den forbindelse".

Det spurgte kommissionen også Søren Andersen til lørdag. Men den drøftelse huskede den tidligere særlige rådgiver ikke. Adspurgt til om en nedlukning af branchen blev drøftet, svarede han:

"Jeg føler mig rimeligt sikker på, at der ikke blev talt om det".

Foreholdt formuleringen fra redegørelsen blev han spurgt igen, om han huskede sådanne drøftelser:

"Nej. Det er i hvert fald ikke noget, jeg har bidt mærke i".

Der er fortsat flere af mødedeltagerne 3. november, der skal afhøres af kommissionen. I næste uge skal kommissionen eksempelvis høre sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

/ritzau/

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle