Rådgiver: Giv pelsen på køer og kvier en rundbarbering nu

Omsætningen af store mængder grovfoder giver en stor varmeproduktion, og det er derfor meget vigtigt at dyrene kan komme af med varmen.

Af Rina Miehs, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg

Huden er organismens største organ. Huden er væsentlig i kroppens ydre forsvar – beskyttelse mod fysiske og kemiske påvirkninger og smitstoffer, og den deltager i høj grad i væske- og varmereguleringen.

En sund hud er med til at sikre dyrene et godt velvære, og omvendt vil hudsygdomme medføre uro i flokken. Nedsat hudsundhed vil påvirke mælkeproduktion og tilvækst og dyrenes modstandskraft mod sygdomme forringes.

I vinterhalvåret er der stor risiko for hudsygdomme, hvis dyrene ikke klippes, når de kommer på stald, og er opstaldet i varme fugtige omgivelser.

I disse dage går der mange ungdyr rundt i staldene, som er kommet ind på stald i løbet af de sidste to måneder. De er blevet utroligt langhårede, hvilket også er sket ved nogle af dyrene, som har gået på stald hele tiden.

Det er meget vigtigt at få klippet den lange pels af.

Omsætningen af store mængder grovfoder giver en stor varmeproduktion, og det er derfor meget vigtigt at dyrene kan komme af med varmen. Sveder dyrene og derved bliver fugtige kan det give problemer med lungebetændelse og generel trivsel.

En klipning har også positiv effekt på foderoptagelsen og reproduktionen.

Dyrene skal helst klippes helt for at kunne opnå optimal varmeregulering. Der kan dog nogle steder være begrænset af tid til rådighed, når der skal klippes dyr, og der kan man nøjes med at klippe en ”motorvej” hen ad ryggen og eventuelt ned af lårpartiet samt halen.

Staldsystemet de kommer ind i, har betydning for klipning eller ej, men i alle systemer er det en gevinst for dyret at få fjernet hele eller dele af hårlaget.

Opdages der lus, skab eller andet utøj ved klipningen så sæt en behandling i gang så du giver dyret en dejlig tid på stald.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.