Rådgiver: Praktikant-stop kan give problemer på danske bedrifter

Den nylige lukning for nye praktikanter fra Østeuropa vil blive et problem på de danske bedrifter, der er afhængige af arbejdskraften, vurderer rekrutteringsekspert. ”Vi frygter, at der kommer en mangelsituation på de erfarne medarbejdere inden for nær fremtid”, lyder det.

I et forsøg på at hindre spredningen af covid-19 modtager stribevis af østeuropæere i disse uger afslag på deres ansøgninger om at blive praktikanter på danske landbrugsbedrifter. 

Tirsdag har udlændinge- og integrationsminsteriet besluttet at forlænge stoppet for nye opholdstilladelser til bl.a. udenlandske landbrugspraktikanter frem til den 15. april 2021.

Det vil skabe store problemer på de landbrug, hvor de udenlandske praktikanter løfter en stor del af arbejdet, fortæller Jens Skov Rasmussen, rekrutteringskonsulent hos Velas i en pressemeddelelse. 

"Der er ingen tvivl om, at det vil lægge et betydeligt pres på landmanden. Hvis man pludselig mangler en eller to medarbejdere, som man havde forventet skulle komme og løse en række opgaver, så stiller det meget store krav til landmanden og den øvrige bemanding, som pludselig skal til at løbe meget, meget hurtigere. Der vil jo simpelthen ikke være timer nok i døgnet til at løse alle opgaverne", siger Jens Skov Rasmussen, der til daglig rådgiver landmændene om ledelse og står for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til de danske bedrifter. 

Undgå konflikten og snak om tingene

Det pludselig gab i produktionsbemandingen betyder, at en del landmænd lige nu forsøger at afdække sig gennem vikarbureauer. Under særlige omstændigheder kan nogle udenlandske praktikanter forlænges med et halvt år.

Alternativt skal landmændene ansætte ledige driftsledere til almindelige stillinger til en markant højere løn. 

Men det er ikke altid muligt for den enkelte landmand, og derfor er det ifølge Jens Skov Rasmussen vigtigt, at man som arbejdsgiver får italesat de problemer, der vil opstå i forbindelse med det øgede arbejdspres i perioden frem til, at der kan komme nye praktikanter ind i landet.

"En del landmænd står i en situation, hvor de skal overbevise deres medarbejdere om at tage en ekstra tørn. Det kan resultere i potentielt store konflikter, fordi medarbejderne brænder hurtigt ud, og derfor er det vigtigt at forventningsafstemme og tale åbent med medarbejderne om de udfordringer, der kan opstå", siger Jens Skov Rasmussen og fortsætter: 

"Til tider kan vi i landbruget have lidt svært ved at tale om følelser. Men det er virkelig vigtigt, at man får snakket om tingene og understreger, at det løser sig, når der åbnes op. Især nu hvor markarbejdet står for døren, og landmanden måske bruger en del tid væk fra staldgangen og medarbejderne. Så kan frustrationer hobe sig op og til sidst eksplodere". 

Frygter mangelsituation på arbejdskraft

Velas oplever lige nu rigtig mange landmænd, som vil have hjælp til at forlænge de nuværende praktikanters opholds- og arbejdstilladelse. Derudover er en hel del landmænd stadig på jagt efter nye udenlandske praktikanter, selvom de kan være svære at få. 

"Vi har heldigvis et bredt netværk ude i EU-landene såsom Polen, Rumænien og Letland, og derfor formår vi stadig at besætte en stor del af de ledige pladser ude hos de danske landmænd. Men vi frygter, at der kommer en mangelsituation på de erfarne medarbejdere inden for nær fremtid. Så det gælder om at holde sig til, hvis man mangler folk", lyder det fra Jens Skov Rasmussen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle