Rådmand i Aalborg: Man bør overveje en særlig CO2-afgift på dyrkning af lavbundsjorde

Rådmand for afdelingen Klima og Miljø i Aalborg Kommune Per Clausen (EL) , mener, man skal overveje at give landmænd ”ekstra økonomiske incitamenter” til at få dem til at gå med i lavbundsordninger.

I den ultrabrede landbrugsaftale fra sidste år mellem næsten alle partier på Christiansborg var der enighed om en ambition om, at der inden 2030 inklusiv randarealer skal være udtaget 100.000 hektar lavbundsjord fra landbrugsbedrift.

En af de kommuner, der har tænkt sig at gå forrest, når det kommer til udtagning af lavbundsjorde er Aalborg Kommune. Her har man en ambtion om at tage omkring 9.000 til 10.000 hektar lavbundsjord ud af drift.

Det skriver DR.

Indtil nu er der i kommunen givet tilsagn om støtte til at udtage i alt 4.769 hektar gennem de tre ordninger, der er specifikt rettet mod formålet. Det er dog langt fra sikkert, at alle projekter bliver gennemført.

Over for DR lufter Aalborg Kommunes rådmand Per Clausen fra Enhedslisten en måde, som han mener, kan sikre, at landmænd søger mod ordningerne.

- Hvis det her viser sig at være vanskeligt, kunne man overveje, om man skulle indføre en særlig CO2-afgift på dyrkning af lavbundsjorde, og på den måde give et ekstra økonomisk incitament til at få gjort noget ved det her, siger Per Clausen, der i 2005 til 2015 var en profil for Enhedslisten i Folketinget.

Han fortæller til DR, at afgiften er en mulighed, hvis det ikke lykkes at finde en løsning ad frivillighedens vej i samarbejde med landbrugets organisationer med de nuværende regler.

Over DR kalder den aalborgensiske mælkeproducent Kristian Olesen tanken om CO2-afgift på dyrkning af lavbundsjord for "luset".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle