Rådvild polsk grisehandler: Jeg har ingen steder at sælge jeres danske smågrise

ASF-udbrudene i Polen har lukket vigtige svineområder - og op mod 1 mio. stipladser er ramt, vurderer grisehandler Hubert Roszak.

"Jeg skal være heldig, hvis jeg bare kan sælge et læs danske smågrise næste uge".

Så klar er meldingen fra Hubert Roszak, indehaver af grisehandels-virksomheden Tophog i den vestpolske by Gostyn, syd for Poznan.

Tophogs forretning er at formidle danske smågrise - omkring en halv million om året - til polske kunder.

Men de seneste ugers udbrud af ASF i både det vestlige, det centrale og det østlige Polen har skabt en situation, der er nærmest umulig, mener han.

"Jeg har ingen steder at sende grise hen. Mine primære områder at afsætte grise til, er Zuromin og Grabica-regionerne. Begge er meget svinetætte områder og begge områder er nu lukket ned, fordi der er fundet ASF. Der må hverken køre grise ind eller ud", forklarer Hubert Roszak.

"Normalt kører mere end halvdelen af mine 15-20 læs grise hver uge til de to områder. Nu vil de i flere uger, måske måneder frem være afskåret fra at købe smågrise. Jeg er i gang med at prøve at finde nye steder at køre dem hen. Jeg ringer rundt for at finde afsætning. Vi forsøger alt, går ned i pris, forhandler. Jeg kommer til at tabe mange penge på det her", siger han og tilføjer:

"Vi alle kommer til at tabe penge. Polske landmænd, danske landmænd".

"Jeg håber, at det bliver bedre om nogle uger, når de første zoner forhåbentlig kan lempes lidt igen. Men jeg mærker også, at nogle landmænd gerne vil vente med at købe, til der er stabilitet og tingene bliver bedre".

En million stipladser ramt

Zurominsk-området, der blev ramt denne uge, var i forvejen i blå zone, men mange af regionens svinelandbrug kørte for fuldt drøn. Det samme var tilfældet i Lodz-Grabica-området, der også er et stort svineproduktionsområde.

"Min vurdering er, at op mod en million stipladser nu er ramt af zoner nu. Nogle ligger i zoner, hvor der ikke må sættes grise ind. Andre ligger i zoner, hvor der er restriktioner på salg af slagtesvin", forklarer han.

Derefter ganger grisehandleren selv op. En million stipladser svarer til en årlig produktion på omkring tre millioner grise. 

Et højt tal set i forhold til, at danske landmænd årligt sender godt seks millioner smågrise til Polen.

Mangler kapacitet i zoner

De mange zoner og forsøg på at bekæmpe og inddæmme ASF udgør ikke kun en usikkerhed, men også en række praktiske problemer for de polske landmænd.

Udfordringen for de, der ligger i disse zoner er, at deres slagtesvin kun må sælges til enkelte slagterier, der har godkendelse til at slagte dyr fra ASF-områder. Ifølge Hubert Roszak er der dog en massiv skævvridning.

"Der er ikke nok kapacitet til at købe grise fra de nye zoner, for der er for få slagterier, der er godkendt, så der vil blive kø. Omvendt vil nogle af de store slagterier ikke købe slagtesvin fra zonerne, fordi de ikke kan sælge kødet. Men de kan komme til at mangle grise fra de områder af Polen, der stadig er fri fra smitte", spår han og håber på indgriben fra EU i Bruxelles.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle