Rådvilde landmænd efter BMG-konkurs: "Må jeg hente mit solgte korn?"

Flere landmænd er rådvilde efter meldingen om, at BMG er på vej i konkurs. Advokat svarer på nogle af de hyppigste spørgsmål.

En lang række landmænd står i en usikker situation, efter at kornhandleren BMG søndag eftermiddag meldte, at man var på vej i konkurs.

Det mærker advokater med speciale i landbrugsret, blandt andre advokat Rune Hyllested fra Storm Advokater i Aalborg. Hans telefon begyndte allerede at ringe søndag og er fortsat det meste af mandag. I den anden ende af linjen har været landmænd med mange spørgsmål.

"Der er rigtig mange landmænd, der har solgt korn til selskabet og ikke har fået afregning endnu. Det er en uheldig situation, for man har ikke nogen sikkerhed. Så er det et simpelt krav", forklarer advokaten, der også selv fungerer kurator i konkursboer.

"Når man ikke har sikkerhed, så har man som udgangspunkt tabt sine penge", siger han og bemærker, at man dermed står bagerst i køen som "simpel kreditor". Altså skal både panthavere, lønmodtagernes garantifond og moms have deres krav dækket først.

Jeg ved, hvor det er leveret hen

Et andet gennemgående spørgsmål handler om leverancerne af korn. Leverancer der skete helt frem til og med fredag for nogle landmænd.

"Mange spørger om det samme. Nemlig, at landmændene ud fra vejesedlen ved, at deres korn er leveret hen til en bestemt adresse. Og kan man så hente sit korn?", fortæller Rune Hyllested.

"Og det kan man ikke. Det er jo videresolgt. Aftalen, man har indgået, er med selskabet BMG, ikke med den, der nu har kornet. Udgangspunktet er, at hvis man har solgt en vare på kredit uden nogen form for sikkerhed, så har man et pengekrav. Man har ikke krav på at kunne tage varen retur. Så det hjælper ikke noget, at man ved, hvor det ligger", forklarer han.

Hvad så med kontrakt hele foråret

En anden problemstilling er de landmænd, der har kontrakt på at levere korn, for eksempel på ugentlig basis til BMG. Enkelte skal allerede levere næste uge. Og her er det sværere at give et klart svar, melder advokat Rune Hyllested.

"Her vil det være op til den kurator, der måtte blive udpeget i en konkurs, at afgøre, om man vil indtræde i de aftaler eller ej. Det kan altså ikke afklares, før vi ved, hvem der måtte blive kurator og hvordan vedkommende vil stille sig", siger han og tager forbehold for, at der endnu ikke mandag middag er afsagt konkursdekret over BMG i skifteretten.

Hvis kurator vælger at indtræde i aftalerne, altså fortsætte kontrakten om levering af korn, får man så sine penge?

"Hvis kurator vælger at få leveret korn, skal han også betale for det. Men ikke for det, der blev leveret sidste uge. Der er skæring ved konkursen. Det, der blev leveret før konkursen, får man ikke betaling for. Det er bad luck. Men hvis kurator indtræder i kontrakten efter konkursen, så skal konkursboet betale for det, man får leveret fremover", siger Rune Hyllested og tilføjer:

"Problemet for landmanden er, at kurator har tid til at tænke sig om. Og i et nedadgående marked, kan landmanden dermed godt risikere at få mindre, end det han havde troet, han ville få".

Han anbefaler alle, der måtte have penge i klemme i konkursen til at henvende sig til en advokat. Samme melding står også andre landbrugsadvokater med.

"Som udgangspunkt har man tabt pengene og der er et virksomhedspant, der står først. Men hvis man står sammen, så er der en chance for, at vi bedre kan varetage landmændenes interesser i konkursboet med en samlet stemme", siger Rune Hyllested.

Emneord

BMG

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle