Råvaremarked: USA offentliggør første bud på afgrøde-udbuddet den kommende sæson

Rapporten var uden de store overraskelse på de globale forsyninger for hvede, majs og soja, men med enkelte geografiske ændringer.

Sæsonen 21/22 er nu skudt i gang med det amerikanske landbrugsministeriums første bud på forsyningsbalancerne indenfor de store afgrøder.

I forhold til de øvrige månedsrapporteringer fra USDA, det amerikanske landbrugsministerium, er maj-rapporten altid lidt speciel, da vi her får indblik i landbrugsministeriumets første udbuds- og efterspørgselsestimater for kommende 21/22 høstår.

Det skriver Jyske Markets i deres afgrødekommentar.

Hvede

Kigger vi på den globale forsyningsbalance på hvede, så sænker det amerikanske landbrugsministerium i forbindelse med gårsdagens WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) red.) deres forventninger til 20/21 sæsonen en smule, med marginale 0,8 mio. ton, til 294,7 mio. ton, mens slutlagrene for sæsonen estimeres at lande i niveauet 295 mio. ton.

Det er lidt højere end analytikerne havde forventet, og det vurderes at være en af grundene til at hveden kom under pres i gårsdagens session.

Kigger vi isoleret på de amerikanske hvedelagre, så står de til at falde fra 23,7 mio. ton til 21,1 mio. ton, og altså et fald i omegnen af 11 procent. 

Faldet tilskrives at produktionen forventes at falde, mens forbruget samtidig forventes at stige. De faldende amerikanske lagre opvejes dog til dels af stigende slutlagre i blandt andet Rusland, som følge af en pæn opjustering af de forventede indgangslagre.

Derudover er der udsigt til stigende produktion i blandt andet Morocco og Tunesien, som er blandt de større nordafrikanske importører.

På hveden er fondenes positionering for nuværende noget mere afbalanceret i forhold til f.eks. majs og sojabønner, hvor fondenes lange positioner ligger tæt på de højeste niveauer set i løbet af det seneste år. Samlet set må rapporten vurderes at få en afdæmpet effekt på priserne, om end de høje niveauer altid hurtigt kan blive genstand for nogle kortsigtede interesser.

Majs

Majsen har været en af de absolutte højdespringere på afgrødemarkederne det sidste år, og selvom mange landbrug i USA først er ved at så deres majs, så kommer USDA, vanen tro, med deres bud på den globale forsyningsbalance.

Qua markedets situation, med en ekstremt høj prissætning, så var dagens rapport ventet med spænding. Både udsigterne til den kommende sæson 21/22, men ikke mindst hvorvidt USDA ville komme med en nedjustering af den brasilianske majsproduktion, som markedet havde forventet.

Nedjustering kom, og blev fra 109 til 102 mio. ton, hvilket var lavere end markedets forventning som lå på 103,2 mio. ton.

Brasilianske CONAB kom i går også med deres opdaterede forventninger, og her estimerer man en produktion i omegnen af 106 mio. ton, hvilket er noget højere end det seneste estimat fra USDA.

Kigger vi hen imod sæsonen 21/22, så forventer USDA stigende forbrug, men produktionsstigningen
forventes at være endnu større. Samlet set resulterer det i, at USDA nu ser de globale slutlagre stige med 9 mio. ton, sammenlignet med sæsonen 20/21.

To tredjedele af stigning tilskrives stigende amerikanske slutlagre, som følge af en pæn nedjustering af eksporten sammenlignet med sidste sæson.

Selvom det ikke er ekstreme stigninger i slutlagrene vi har udsigt til, så synes den umiddelbare reaktion med faldende priser at være velfunderet. Majsen handler på historisk høje niveauer, og fondenes købte positioner ligger på det højeste niveau set over det seneste år.

Her holder vi specielt øje med fondenes positionering, da enhver udsigt til bedring kan få fondene til
at sælge ud og tage profit på deres købte positioner.

Sojabønner

For sojabønnerne var der ikke de store overraskelser at finde i forbindelse med WASDE-rapporten.

For de to store sydamerikanske producenter, Brasilien og Argentina fastholdes produktionen for sæsonen 20/21, mens denne forventes at stige pænt i 21/22 sæsonen.

Den stigende produktion modsvares dog af til en vis grad af stigende eksport samt forbrug, og i sidste ende fastholdes de Argentinske slutlagre i samme niveau som sidste sæson, mens de brasilianske opjusteres i omegnen af 1 mio. ton.

For den globale balance ændres der ikke ved forsyningerne i sidste sæson, mens det stigende forbrug mere end modsvares af stigende produktion, hvorfor slutlagrene forventes at stige fra 86,6 mio. ton i 20/21-sæsonen til 91,1 mio. ton i 21/22 sæsonen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle