Røde partier raser over nul kroner til Naturfonden på finansloven

Regeringen vil lade Den Danske Naturfond klare sig uden statens støtte. Et kæmpe tilbageslag for naturen, mener flere partier i rød blok.

Det er en fejlprioritering af de helt store, når regeringen lader bevillingerne til Den Danske Naturfond udløbe og satser på, at fonden kan klare sig uden.

Det skriver Altinget.

Det mener en række ordførere i rød blok, som kritiserer, at den fire år gamle fond ikke længere skal modtage 125 millioner kroner om året fra staten.

”Det er et stort tilbageslag for naturen og en helt sort beslutning. Den Danske Naturfond var et af de største naturinitiativer, der blev taget i min ministertid, og det er trist, at regeringen ikke fortsætter med at give den midler”, siger Ida Auken (R) til Altinget om fonden, der har til formål at opkøbe landarealer og omdanne dem til uberørt natur.

Hun bakkes op af Alternativet og Enhedslisten, der begge kræver flere penge til Den Danske Naturfond.

Naturfonden blev til efter aftale mellem den daværende SRSF-regering samt Venstre og Konservative.

”En historisk begivenhed for naturen”, lød det dengang fra Ida Auken, der på daværende tidspunkt var miljøminister.

Ved fondens oprettelse blev det aftalt, at den sidste af fire statslige checks på 125 millioner til Den Danske Naturfond skulle sendes afsted i år.

Venstre er derfor forbavsede over meldingerne i rød blok.

”Ida Auken har selv som miljøminister vurderet, at 500 millioner kroner var et passende statstilskud til at få stablet fonden på benene. Derfor undrer det mig, at hun og rød blok nu fraviger de principper, de selv etablerede fonden under”, siger V-miljøordfører Erling Bonnesen til Altinget.

Den opfattelse går ikke igen hos Ida Auken.

”Den Danske Naturfond har i mine øjne altid været tænkt som en fond, hvor staten og private fonde kan spille sammen”, siger hun.

Regeringen har i sit finanslovsudspil afsat 50 millioner kroner mere til natur hvert år frem mod 2022.

Men de nul kroner til Naturfonden er med til at trække den grønne vurdering af finanslovsudspillet ned, mener Ida Auken.

”Det er meget symptomatisk for regeringens grønne politik: To skridt tilbage, hver gang man tager et skridt frem”, siger hun til Altinget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle