Rødvinssammenligning med pesticider holdt ikke helt vand

Indtag af pesticider svarer ikke til at drikke et glas rødvin hver syvende år, men hver tredje måned.

Indtaget af pesticider i en daglig kost baseret på almindelige, danskbaserede fødevarer svarer til at drikke et glas rødvin hver syvende år.

Den konklusion fra et nyt danske studie var ikke helt korrekt, melder forskerne bag studiet.

"En meget opmærksom læser har gjort os opmærksom på, at den udgangsværdi, vi har brugt for alkohol, allerede var lavet med en sikkerhedsfaktor på 20 inkluderet. Det betyder, at beregningen skal korrigeres, og det har vi notificeret til det videnskabelige tidskrift, og den rigtige værdi bliver, at det svarer til et glas vin hver 3. måned", skriver de i en korrektion.

Forskningen er blevet lavet i et samarbejde mellem Nina Cedergreen, der er professor i miljøtoksikologi ved Københavns Universitet og Martin Larsson, der er ansat ved kemiproducenten Bayer A/S.

Studiet er publiceret i det toksikologiske tidskrift Food & Chemicals Toxicology, der er underlagt peer review, fra forlaget Elsevier.

Niels Bjerre, agricultural affairs manager hos Bayer, oplyser, at intentionen med sammenligningen alene var at sætte størrelsen på det Hazard Index i perspektiv til noget, der er tættere på folks hverdag.

Sammenligningen med alkohol og koffein har de lavet ved at dividere et No Effect Level fra dyreforsøg med en sikkerhedsfaktor på 100, og dermed komme frem til en teoretisk ADI (acceptabelt dagligt indtag), helt parallelt med den metode, man bruger ved godkendelse af pesticider. Her er det så, at udgangsværdien for alkohol allerede havde en sikkerhedsfaktor.

"Vi beklager naturligvis, at beregningen ikke var præcis, men det ændrer ikke på konklusionerne", skriver Niels Bjerre.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle