R-ordfører: Chancen for at forbyde minkavl kommer ikke igen

Søndag vedtog De Radikale, at partiet går ind for permanent forbud mod minkavl. Det handler om at kende sin besøgstid, lød det fra landbrugsordfører Zenia Stampe under debatten på partiets landsmøde.

Selvom partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, og partiets landbrugsordfører Zenia Stampe allerede havde meldt ud, at de går ind for et politisk forbud mod minkavl, så var det først søndag eftermiddag, at det blev afgjort, at det er partiets politik fremover.

Et flertal under De Radikales landsmøde stemte nemlig her for en resolution, som hedder, at De Radikale går ind for, at minkavl skal forbydes, da det ”dels ikke er en bæredygtig forretning, og samtidig går voldsomt på kompromis med dyrevelfærd.” 

Fra De Radikales landbrugsordfører, Zenia Stampe, lød det under landsmødet kort før der skulle stemmes, at den måde, som man i Danmark hidtil har holdt mink på, kan ikke forsvares, og når det handler om at forbyde minkavl, så handler det om at ”kende sin besøgelsestid”. 

- Hvis vi egentlig ikke synes, at minkproduktionen, i hvert fald i den form, som det har i dag, skal fortsætte og være der om 20 år, så er det nu, at vi kan gøre noget. Hvis vi ikke gør noget nu, og minkproduktionen kommer tilbage.-  det tvivler jeg så på - og vokser, så vil vi få umådeligt svært ved at gøre noget senere, lød det fra Zenia Stampe, der fortsatte:

- Så det er også noget med at kende sin besøgstid. Jeg ved også godt, at det er hamrende svært, fordi der er så mange følelser involveret. Så kan vi finde en måde at kommunikere på, hvor vi ikke fordømmer minkavlerne, for det er synd for dem, men det er nu. Ellers er den chance, der ikke igen, og vi skal vente 20 år, og det er ikke sikkert, at vi har et flertal for det, sagde landbrugsordføreren.

Herefter blev resolutionen vedtaget, som går på, at Radikale nu går ind for et permanent forbud mod minkavl.

Zenia Stampes tale under minkdebatten kan ses her. (spol frem til 5:47:16)

Til Altinget lyder det fra Zenia Stampe, at hun er glad for, at hun nu ”endelig” kan melde sin egen holdning til spørgsmålet ud.

- Jeg er personligt imod minkavl af hensyn til dyrevelfærd og dyreetik, men det har ikke været gruppens holdning før nu, og det mandat har jeg været loyal over for. Det gør det nemmere, at vi nu mener det samme, hun.

Hele regeringens parlamentariske grundlag går nu ind for et permanent forbud mod minkavl. 

Hos Enhedslisten tager man vel imod De Radikale nu officielt har sluttet sig til ønsket om permanent forbud, men påpeger, at det kræver ny lovgivning. Lovgivning, der bliver svær at få på plads, hvis De Radikale gør alvor af sin trussel om at vælte regeringen, hvis der ikke udskrives valg inden Folketinget åbner.

Twitter skriver Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen:

- Forbuddet skal vedtages i Folketinget i år ellers er minkavl tilladt fra nytår.Desværre vil @radikale (De Radikale, red.)  hellere have valg end dyrevelfærd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle