R siger nej: Dermed er der ikke flertal for advokatvurdering af minksag

Der er ikke flertal for, at kommissionsberetning vurderes af uvildige advokater, som blå blok gerne vil have.

De Radikale bakker ikke op om en advokatvurdering af Minkkommissionens rapport, men opfordrer statsminister Mette Frederiksen (S) til at udskrive valg efter sommerferien.

Det skriver partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på Facebook lørdag.

- Selv om det er svært, skal vi evne at adskille jura og politik. Magtfuldkommenhed er ikke ulovligt. Og i den her sag kan vi ikke placere ansvaret ved advokater. Vi kan ikke gemme os bag en advokatvurdering, skriver hun blandt andet.

- Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det. 

Uden De Radikale er der ikke flertal for, at beretningen fra Minkkommissionen vurderes af uvildige advokater. 

Det vil blå blok gerne have, mens SF og Enhedslisten - og nu De Radikale - har sagt nej.

Sofie Carsten Nielsen skriver, at De Radikale lægger til grund, at Mette Frederiksen ikke kendte til den manglende hjemmel, da hun på et pressemøde 4. november 2020 beordrede alle mink slået ned.

Sofie Carsten Nielsen tilføjer til sit opslag på Facebook, at partiet vil udtrykke mistillid ved Folketingets åbning, hvis Mette Frederiksen endnu ikke har udskrevet valg. Det skriver hun på Twitter.

Blå partier ser De Radikales krav om valg som et stunt

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, glæder sig til et Folketingsvalg, men er alligevel dybt skuffet over De Radikale.

- I stedet for, at vi alle sammen leger lommejurister, er det så ikke bedre at bede nogle rigtige jurister finde ud af, om der er tale om groft uagtsomhed eller ej, siger han til TV 2 News. 

- Det her med valg er jo et rent stunt. Det har statsministeren jo allerede planlagt, siger den konservative formand. 

Han henviser til, at politiske iagttagere igennem længere tid har haft forventningen om, at statsministeren ville udskrive valg efter sommerferien.

En samlet blå blok meldte, kort efter at Minkkommissionens beretning blev offentliggjort, at uvildige advokater bør komme med en vurdering af den næsten 1700 sider lange beretning. 

I beretningen kommer kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket. 

Den tager dog ikke stilling til, om statsministeren har handlet groft uagtsomt i forhold til ministeransvarsloven. 

Formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, mener som Søren Pape Poulsen, at Mette Frederiksen allerede har planlagt et valg i sensommeren. 

- Det her er nok det klareste eksempel i Danmarks nyere historie, at man har kunnet veksle forventede ministerposter med helt garanterede retsstatsprincipper, siger Morten Messerschmidt til TV 2. 

- Radikale Venstre er et parti, der er til salg. Der er ingen tvivl om, at Mette Frederiksen har stillet dem i udsigt, at der skal være et folketingsvalg hen over sensommeren, og at hvis der er et rødt flertal, vil hun blive flankeret af dem.

Minkkommissionens beretning om forløbet omkring den ulovlige ordre om at aflive alle mink blev offentliggjort torsdag. Beretningen fylder ni tykke bind på i alt næsten 1700 sider.

I beretningen kommer kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket.
Blandt andet mener kommissionen, at der var tale om grov vildledning, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Derudover har også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, sammen med ni andre topembedsfolk fået gedigen kritik af Minkkommissionen. Den mener, at der er grundlag for at rejse tjenesteretslige sager. 

/ritzau/

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle