Rabobank: Fødevarepriserne presses af dramatisk olieprisfald

Fødevarepriserne kan nå et nyt lavpunkt på grund af faldende oliepriser, vurderer Rabobank.

Den seneste tids dramatiske fald i olieprisen vil få betydning for fødevarepriserne, hvis olieprisen forbliver lav resten af året.

Det spår den hollandske storbank Rabobank i en ny analyse.

Olie er i sig selv kun en mindre omkostning ved driften af landbrug. Kun landbrugsmaskiner og eksempelvis emballage er direkte påvirket af olieprisen.

Det er lavere råvarepriser og foderomkostninger, som vil presse fødevarepriserne nedad, vurderer banken.

"Størrelsen af faldet på oliepriserne kombineret med de allerede markant lave priser på landbrugsvarer vil lægge betydeligt nedadgående pres på de globale fødevarepriser, så de muligvis vil nå et mangeårigt lavpunkt," siger Rabobank-analytiker Clara van der Elst.

Prisfald vil også slå igennem hos forbrugerne og ikke blot blive ædt af andre led i fødevarekæden, vurderer Rabobank. Men det vil være forskelligt fra region til region, påpeger banken, hvor store fald forbrugerne vil se.

Nogle landbrugsindustrier, der har et stort forbrug af gas, vil i starten opleve bedre indtjeningsmarginer. Det er eksempelvis gartneri, mælkepulverproduktion, kaffe, kartoffelforarbejdning og ølproduktion. Med tiden vil de dog også opleve faldende priser på deres varer, vurderer Rabobank.

For sektoren som helhed, en udvidet transport radius, især for friske produkter, vil skabe den største ændring.

I Rabobank opfattelse er de mest berørte sektorer fra en omkostning eller konkurrence perspektiv er sandsynligvis vilde fangst- skaldyr, biobrændstoffer og gartneri. Fødevarer er relativt uelastisk, så lavere fødevarepriser vil drive op volumener mest for ferieønsker mad & drikke og udviklingsområder, hvor maden er en større del af husholdningernes udgifter.

Fra et krav perspektiv Rabobank forventer den største stigning volumen til at være gennem ferieønsker forbrug mad og drikke, såsom FOODSERVICES, vin og spiritus, oksekød og svinekød, eksotiske frugter og frugtsaft.

Emneord

fødevarer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle