Rabobank: Så mange usikkerheder er der for svinenoteringen i 2019

I en ny rapport spår Rabobank 2019 til at blive endnu et år fuld af usikkerhed.

2019 er fuld af muligheder for svineproduktionen, men de overskygges af stigende usikkerhed med de komplekse sygdoms- og handelsudfordringer - med afrikansk svinepest og handelskrigen mellem USA og Kina. 

Og Kinas behov for en større import vil tilskynde en vækst i de store eksportlande, men præcis hvor stor behovet vil være er stadig usikkert. 

Sådan lyder konklusionen i den netop udgivne ” Pork Quarterly Q1 2019: Another Uncertain Year – With More Complex Disease and Trade Issues” rapport fra Rabobank. 

Usikkerheden omkring ASF presser den globale produktion på to måder: 

For det første fører det til store, lokale produktionstab. Dette påvirker især Kina, hvor ramte zoner har forbud mod at tage smågrise i stald i mindst et halvt år. 

Det andet område der påvirkes er verdensmarkedet, da udbrud medfører handelsrestriktioner i et forsøg på at bremse spredning af sygdommen. 

Derfor vil handelsaftalerne mellem USA og Kina også være vigtige for markedet for svin i 2019. 
men som med Brexit, kan man endnu ikke sige noget om resultatet. 

Afrikansk svinepest i Kina

På vej ind I 2019 er svinemarkedet blevet rystet af udbrud af afrikansk svinepest (ASF) på store, moderne farme. 

I første kvartal vil der formentlig være tilstrækkelig levering, men det store behov vurderes at komme senere på året. 

Relativt stabilt marked i EU

På det Europæiske marked er dele af markedet klar til at skrue op for produktionen grundet den forventede efterspørgsel fra Kina, mens Belgien og Østeuropa er mere afventende på grund af ASF. 

I alt  forventes det at eksporten fortsætter med at stige i 2019, også på trods af usikkerheden omkring de amerikansk-kinesiske forhandlinger. 

Dog er Brexit stadigvæk en ukendt faktor for det Europæiske marked, men Rabobank mener ikke, at det vil kunne ses før årets andet kvartal.

USA fortsætter vækst

Den stigende svinenotering er, ifølge rapporten, tegn på intentioner om at skrue op for produktionen, såvel som på et lavere udbud af smågrise. 

Rabobank forventer en produktionsstigning på fire procent, blandt andet på grund af en stor svinebestand og en stærk tro på stigende efterspørgsel fra Kina. 

Det skal ses på baggrund af, at det samlede eksporttal steg en smule sidste år, trods fald på nogle markeder. En stigning der blev hjulpet frem af store leverancer til Japan og Sydkorea. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle