Rabobank: Svinepest koster op til 35 procent af kinesisk produktion

Ifølge Rabobank vil de kinesiske tab til afrikansk svinepest være op mod 35 procent af produktionen.

Rabobank forventer, at den kinesiske svineproduktion falder med mellem 25 og 35 procent i 2019, som følge af afrikansk svinepest. I enkelte regioner af Kina kan faldet endda være på 50 procent eller mere.

”Afrikansk svinepest har spredt sig til alle Kinas kontinentale regioner og påvirker nu i omegen af 150 til 200 millioner svin. Det forventede tab i produktionen på 30 procent er uhørt, og kan ikke erstattes af kylling, and eller fisk. Større import vil heller ikke kunne gøre op for tabet en til en”, siger senioranalytiker ved Rabobank, Christine McCracken.

Hun tilføjer, at sammen med store nedgang i antallet af søer, vil den kinesiske svineproduktion være længe om at genopbygge sig selv. Hertil kommer også risikoen for flere udbrud.

Rabobank forudser, at også Vietnams svineproduktion vil falde med over 10 procent. Landet blev i februar ramt af svinepest. Desuden er Cambodia for nyligt blevet ramt, og Rabobank tror ikke, at det bliver det sidste sydøstasiatiske land der rammes af afrikansk svinepest.

Og spredningen i Sydøstasien er med til at påvirke markedet, siger global analytiker ved Rabobank, Justin Sherrard.

”Spredningen i Vietnam og Cambodia gør en allerede svær situation endnu sværere. Det vil også påvirke priserne indtil Kina kommer tilbage”, siger Justin Sherrard.


To scenarier for Danmark

Situationen i Asien vil ifølge Justin Sherrard give fortsat stigende priser

”Vi ser allerede stigende priser i Europa. Det gør de selvfølgelig altid på denne årstid, men stigningen er usædvanligt stejl. Priserne er i gennemsnit steget 20 procent over den seneste måned. Futures-markedet i USA er også stigende, og de har sågar netop sat ny ugentlig rekord for eksport til Kina. Det indikerer alt sammen, at der allerede handles på markedet.”, siger Justin Sherrard.

Han og Rabobank vil ikke give et nærmere bud på prisudviklingen. Der er ganske enkelt for mange variable til at de vil kunne give et meningsfyldt bud, meddeler han.

Han ser dog muligheder for de danske svineproducenter. I hvert fald hvis Danmark holder sig fri for svinepest.

”Der er lige nu to scenarier for lande, der som Danmark, er fri for svinepest. Det ene er, at de forbliver frie. Så vil de se opadgående priser, som de kan drage fordel af. Den anden er, at der konstateres svinepest. Og som vi har set i Belgien vil det ramme priserne, ligesom visse eksportmarkeder vil lukke med det samme”, siger Justin Sherrard.

Han ser derfor, at styrket biosikkerhed er helt centralt, hvis bl.a. de danske landmænd skal have noget ud af situationen.  

Relaterede

6. apr 00:00

»Så skal vi have rødvin«

En rekordstigning på 70 øre på slagtesvinenoteringen vækker glæde hos svineproducent Kaj Rasmussen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle