Radikal landbrugsdirektør enig i kritik af partiet – men bliver selv

Henrik Bertelsens farvel til Radikale Venstre ærgrer Børge Sørensen, direktør i Landbrugsrådgivning Syd. “De smider guld på gaden ved at lade ham gå”.

Børge Sørensen, direktør i Landbrugsrådgivning Syd og medlem af Radikale Venstre beklager, at Henrik Bertelsen, næstformand i Familielandbruget, har valgt at forlade partiet. 

Han er selv medlem af den Radikale hovedbestyrelse, - i øvrigt på Henrik Bertelsens opfordring – og han er ked af at miste sin mangeårige parti- og meningsfælle i partiet.

Han ærgrer sig samtidig over, at partiet ikke har gjort en større indsats for at holde på den natur- og biodiversitetsinteresserede landmand fra Vejen.

”Med sin landmandsbaggrund og sit store netværk har Henrik været et stort aktiv og et fantastisk bindeled på tværs. De smider guld på gaden ved at lade ham gå”.

Generaliserende kritik

Børge Sørensen ser som Henrik Bertelsen en tendens blandt radikale politikere til at kritisere landbruget i generaliserende vendinger – som partiet ellers tager skarpt afstand fra på andre områder.

”I nogle partier er det populært at punke løs på de mørkhårede. I Radikale Venstre har vi den holdning, at vi ikke anerkender, at man stempler en hel befolkningsgruppe. Altså lige bortset fra landmændene – dem må man godt punke lidt på”. 

”Det er som om, det er i orden at sige: ”Landbruget behandler deres dyr dårligt”. "Landmænd gør det dårligt". Nej! Der er nogle ganske få, der behandler deres dyr dårligt. Og langt hovedparten gør en god indsats”, siger Børge Sørensen.

Fakta skal med

Henrik Bertelsen tog sin endelige beslutning om at forlade Radikale Venstre efter mange år i partiet efter en ophedet debat på Facebook om dyrevelfærd med partifæller.

Henrik Bertelsen fandt, at debatten var for letkøbt, uden tilstrækkelig viden om de produktioner, prtifællerne syntes, man skulle kræve forbedringer for.

Også Børge Sørensen mener, det er et område, hvor følelserne styrer debatten.

”Selvfølgelig skal vi kunne diskutere, om dyr har det godt i landbruget. Man kan diskutere plads og fravænningsalder og mange ting og se, om man kan flytte barren lidt. Men hvis man vil kalde sig evidens- og faktabaseret, som Radikale Venstre gør, må man samtidig anerkende, at når vi ser på internationale undersøgelser, så ligger dansk landbrug ofte i den bedste ende”.

”Nogle gange må man træffe et valg. Jeg håber da f.eks. ikke, at vi flytter produktionen af vindmøller ud af Danmark, selvom vi ikke har plads til flere vindmøller selv og det bliver andre, der løber med CO2-gevinsten”.

Hellere påvirke

”Jeg er ikke uenig med Henrik: En gang imellem er det sgu opad bakke i Radikale Venstre. Spørgsmålet er, om man opnår mest ved at stå udenfor og skælde ud eller ved at være med inde og forsøge at påvirke tingene”.

Alt i alt har Børge Sørensen ingen planer om at opgive sit eget, radikale partitilhørsforhold.

”Jeg er radikal, fordi jeg i bund og grund er socialliberal. Det ligger i mit hjerteblod. Og så er jeg nok lidt mere tålmodig end Henrik.”

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle