Radiotavshed om CA på årsmøde om planteavl skuffede

Martin Molbo var skuffet over ikke at høre om conservation agriculture i beretningen på årsmøde for LF Planter, men formand Torben Hansen forsikrer, at det kommer medlemmerne til at høre meget mere om.

Ikke en lyd blev der sagt om Conservation Agriculture (CA) i de faglige og politiske beretninger på Landbrug & Fødevarer Planteavls årsmøde i Herning midt i januar.

Det undrer Martin Molbo, der er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed, og som selv dyrker sit landbrug efter CA konceptet. Det vil sige med meget lille jordbehandling, planterester i marken, mange efterafgrøder og marker, der i det hele taget er dækket af afgrøder det meste af tiden. 

- Det er da mærkeligt, at det ikke fyldte mere i beretningen. CA bidrager til så mange af de poltiske dagsordener, vi som landmænd skal leve op til, siger han.

Han hentyder dels til klimadagsorden, som handler om mindre udledning af klimagasser og tackling af ekstremt vejr.

- Vores marker bliver hurtigere tørre, når det regner, og holder på fugtigheden, når det er tørt, på grund af den måde, vi dyrker jorden, det er da vigtigt, siger han.

Bør tage CA alvorligt

Systemet kan også noget positivt i forhold til biodiversitet og i forhold til bekæmpelse af græsukrudt, som mange døjer med.

- Jeg savner, at vores repræsentanter nævnte CA, for det ville være tegn på, at de tager CA alvorligt og vil være med på at udvikle det yderligere, siger han.

Ifølge Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planter, skal Martin Molbo ikke være bange for, at han ikke kommer til at høre mere om conservation agriculture og reduceret jordbearbejdning fra Landbrug & Fødevarer Planter. 

- Jeg kunne ikke have det hele med i beretningen, men det er faktisk noget, vi går meget op i.  Det bliver noget, vi kommer til at snakke rigtig meget om fremadrettet, siger han. 

Faktisk understreger Torben Hansen at det vil få stigende prioritet. 

- Vi tænker både forbrugerkrav, levende jord, biodiversitet, hvor CA kan spille ind. Ud over at tænke på at skabe den mest muligt levende jord med traditionel kalkning og gødskning, skal vi se på andre måder at sikre det, så det kommer medlemmerne til at høre meget mere om, forsikrer Torben Hansen. 

Han overvejer selv at gå ind i dette dyrkningsprincip

Emneord

Fremtidens Landmand 2024