Rapport: Danskerne har verdensrekorden i at købe økologi

Forbrugere verden over køber mere økologi end nogensinde før og det er fortsat danskerne, der kan prale af den økologiske verdensmestertitel. Det viser en ny international rapport, der udkommer som optakt til verdens største øko-messe, der afholdes i næste uge I Nürnberg. Den voksende globale interesse for økologi rummer stort eksportpotentiale for danske øko-virksomheder, mener Økologisk Landsforening.

Efterspørgslen på øko-varer stiger ikke bare i Danmark, men også globalt. Verden over blev der samlet set solgt økologiske varer til en værdi af 81,6 mia. dollars i 2015 - svarende til cirka 565 mia. danske kroner. Det viser en ny rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM.

Den globale øko-omsætning er mere end fordoblet på knap ti år og mere end firedoblet siden år 2000 - og udviklingen forventes at fortsætte.

Den danske økologi-eksport har sat rekord ti år i træk. Der blev i alt eksporteret danske øko-varer for 1.983 millioner kroner i 2015, hvilket er en stigning på 15 procent på et år. Økologisk Landsforening forventer at øko-eksporten vil nå cirka 3,5 mia. kroner i 2020.

Danmark er i top

Rapporten viser også, at Danmark stadig er verdens førende økologi-nation - med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg på 8,4 procent. På hhv. anden- og tredjepladsen ligger Schweiz og Luxembourg med en økologisk markedsandel på henholdsvis 7,7, og 7,5 procent.

"Det er en global førsteplads, vi kan være utroligt stolte af. Først og fremmest er det et vidnesbyrd om, at danskerne i høj grad ønsker at tage ansvar med deres fødevareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene. Samtidig er vores økologiske førsteplads et klart signal til eksportmarkeder i hele verden om, at danske øko-virksomheder producerer spændende kvalitetsfødevarer, der er populære hos forbrugerne," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Rekordstort eksportfremstød næste uge

Den internationale økologi-rapport præsenteres som optakt til verdens største øko-messe, BioFach i Nürnberg, i næste uge. Her står et rekordstort antal danske virksomheder klar til at udnytte den stigende øko-efterspørgsel på eksportmarkederne. I alt 54 virksomheder er repræsenteret på den danske fællesstand, som arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med netværket Bio Aus Dänemark.

"Den stigende globale efterspørgsel på økologiske varer giver rigtig gode eksportmuligheder for danske øko-virksomheder, og det er de meget bevidste om. Det kan bl.a. aflæses på den rekordstore tilslutning til eksportfremstødet i Nürnberg næste uge. Danmark har mangeårige erfaringer med økologisk produktion og dygtige, innovative økologiske virksomheder. Derfor hitter dansk økologi i udlandet – både på vores nære eksportmarkeder som Tyskland og Sverige, men også i Asien og Mellemøsten," siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening.

Hun forventer at de danske virksomheder får stor opmærksom fra de udenlandske indkøbere på messen i næste uge.

Se udstillere på BioFach.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle