Rapsen er blomstret 10 dage senere i 2018: Følg udviklingen fra satellit

Ved hjælp af avanceret satellitteknologi kan man se, at rapsens udvikling i 2018 afviger stærkt fra udviklingen i 2017. Satellitten ser eksempelvis, at afgrøden havde en hård start i 2017, og at blomstringen er startet 10 dage senere i 2018, men afsluttet på samme tid som året før.

Målinger og billeder fra satellitter giver nye og spændende muligheder for at følge udviklingen i marker.

Eksempelvis kan man danne sig et indtryk af, hvordan den generelle udvikling i f.eks. vinterraps er i 2018 sammenlignet med 2017. Det ses i figur 1. I figuren vises NDVI, som er et mål for afgrødens biomasse.

Det skriver Seges.

Figur 1 viser tydeligt, hvordan vinterraps generelt var bagefter i udviklingen i efteråret 2017 (den orange kurve), dels grundet en sen såning, dels et meget udfordrende og fugtigt såbed.

I løbet af vinteren er der sket et vist henfald af blade, det viser den svagt faldende kurve.

sådan giver satelitterne svar

Som man kan se startede væksten svagt op sidst i februar, men den blev bremset og en stor del af biomassen visnede væk, da vi fik den sene periode med frost frem til ca. 1. april.

Herefter udviklede biomassen sig kraftigt, men som man kan se ved at sammenligne den orange og den blå kurve på et noget lavere niveau end i 2017.

I 2017 startede blomstringen omkring 1. maj, hvilket ses som et fald i biomasse, fordi rapsen blomstrer gult.

I 2018 startede blomstringen ca. 10 dage senere, men blomstringen sluttede samtidig begge år. Det viser sig ved, at NDVI igen begynder at stige.

I 2017 topper biomassen omkring 1. juli, mens den i 2018 allerede ser ud til at være begyndt at falde igen omkring midten af juni.

Det bliver interessant at følge kurven de nærmeste uger.

Og spændende at se, om vi kan lære at oversætte kurver for biomasse til et godt bud på det forventede udbytte både på mark- og på landsniveau. Der er vi ikke endnu, men det er noget af det, som vi arbejder på.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.