Rasmus Helveg: Landbruget skal levere mere til klimaet

Landbruget står for en stigende andel af udledningen af drivhusgasser i Danmark. Uden ændringer vil den nuværende tredjedel vokse til en femtedel, siger klimaminister Rasmus Helveg Petersen.

»Dansk Landbrug har den selvforståelse, at erhvervet i dag producerer ekstremt klimaeffektivt. Det vil glæde mig både som person og som minister for klimaet, om det udsagn er korrekt. Men jeg har endnu til gode at se, at landbrugets klimaindsats kan ses i tallene.«

Sådan skriver Energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen i en kronik i Berlingske Tidende i dag - samme dag, hvor ministeren også deltager i en stor temadag på Axelborg om landbrug, klima og vækst.

I kronikken advarer Rasmus Helveg Petersen om, at landbrugets andel af de danske udledninger af drivhusgasser er stigende.

Andre har leveret mere

»På syv år, fra 2005 til 2012 ,så vi godt nok et lille fald i landbrugets udledninger af drivhusgasser. Men det var væsentligt mindre end det tilsvarende fald, vi så i andre sektorer som energi, transport, affald og spildevand. Det lykkedes helt præcist for landbruget at skære udledningen af drivhusgasser ned med fem procent i perioden,« skriver Rasmus Helveg Petersen.

Han henviser til det nationale mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2020.

Landbrugets andel stiger

»Landbruget står desværre for en stadigt større andel af udledningen. Vores fremskrivning viser, at landbruget kommer til at brede sig fra 21 procent af landets samlede udledning af drivhusgasser til 27 procent i 2020,« skriver Rasmus Helveg Petersen i kronikken.

»Hvis landbrugets udledninger fortsætter uhindret, vil man over de kommende år gå fra at stå for en femtedel, til en fjerdedel og til en tredjedel af samtlige udledninger af drivhusgasser i Danmark. Det kan hverken branchen eller Danmark stå model til.«

Revolutioner uden ruin

Rasmus Helveg Petersen peger i kronikken på »grøn omstilling« som løsningen og vejen frem.

Han henviser til de resultater, som 600 eksperter fra FNs klimapanel fremlagde i København tidligere i denne måned. De pegede på, at det er muligt at »sikre en grøn omstilling af samfundet uden at mærke det nævneværdigt på pengepungen.«

»Og vi skal have landbruget med. Dansk landbrug kan med sin professionalisme, perfektionisme og intensive produktionsform skabe revolutioner på linje med traktorens komme midt i forrige århundrede og omlægning til intensiv produktion,« skriver Rasmus Helveg Petersen.

Se på energisektoren

Landbruget skal efter ministerens mning skele udviklingen i samfundets øvrige sektorer.

»Se blot på energisektoren, hvor de sorte miljøsyndere som kul og olie nu er på kraftig retur, mens grønne løsninger som vind og sol vinder frem. På syv år har energisektoren udledt 15 procent færre drivhusgasser, mens landbruget i samme periode har haft et fald på fem procent. Her vil landbruget i fremtiden kunne levere biogas og andre superforædlede produkter.,« skriver Rasmus Helveg Petersen.

Han vil »ikke undre sig, hvis landbruget ved næste århundredskift eller længe før igen vil se en stor del af sin produktion, og ikke mindst restprodukterne gå til energi og transport.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle