Realkredits rabatordning for unge landmænd runder en milliard kroner - nu bliver puljen fordoblet

Siden 2015 har DLR Kredit haft en særlig lånepulje på en milliard kroner for unge nyetablerede landmænd. I løbet af de seneste år har der været god efterspørgsel efter ordningen, og ved udgangen af 2021 rundede DLR Kredit en milliard kroner i udlån til de unge landmænd. Et tegn på sundhed for dansk landbrug, DLR Kredit, som fortæller, at ordningen nu udvides til to milliarder kroner.

I 2015 oprettede DLR Kredit en lånepulje på en milliard kroner med det formål at forbedre finansieringsmulighederne for yngre landmænd ved i samarbejde med lokale og landsdækkende pengeinstitutter at tilbyde finansiering til etablering på omkostningsmæssigt lempeligere vilkår.

Puljen er nu udlånt og ordningen udvides med yderligere en milliard kroner til samlet to milliarder kroner.

Det skriver DLR Kredit i en pressemeddelelse.

Puljen blev oprettet i kølvandet på finanskrisen, hvor det blev en særligt udfordrende periode, hvor unge landmænd, der ønskede at etablere sig, oplevede begrænsede finansieringsmuligheder. Samtidig var der i denne periode stor opmærksomhed på behovet for generationsskifte i landbruget.

Både finansieringsmulighederne og den skiftende konjunktursituation kan være afgørende for yngre landmænds muligheder for at etablere sig ved generations- eller ejerskifte på en bedrift.

- DLR Kredits ønske med puljen var at give unge landmænd en håndsrækning ved at styrke mulighederne for gennemførelse af generations- og ejerskifter på landbrugsområdet, siger Jens Kr. A. Møller.

Begrænset aktivitet først

I årene efter, at ordningen blev oprettet, var der dog begrænset etableringsaktivitet. Men i løbet af de seneste to år har det for alvor taget fart, og ved udgangen af 2021 rundede DLR Kredit den afsatte milliard.

- Vi ser det som et sundhedstegn for landbruget, at flere unge landmænd har benyttet DLR Kredits etableringsordning over de sidste år. Der har løbende været en del generationsskifte inden for familier, men der sker samtidig også en vækst i overtagelser ved frie handler, som udgør størstedelen af udlånet gennem etableringsordningen for yngre landmænd. Vi er derfor glade for at kunne sige, at DLRs bestyrelse nu har besluttet at udvide ordningen men endnu en milliard kroner, siger administrerende direktør i DLR Kredit Jens Kr. A. Møller.

Udlånet gennem etableringsordningen er fordelt på alle landbrugets tre hovedproduktionsgrene, men størstedelen er til finansiering af mælkeproduktion.  

I 2015 blev det meldt ud at Landmanden fik en bidragsrabat på 0,25 procentpoint de første tre år, og der skal kun betales halvt lånesagsgebyr og ingen stiftelsesprovision. Ved maksimal belåning på 20 mio. kr. vil besparelsen udgøre ca. 150-200.000 kr. over tre år.

- En førstegangskøber kommer typisk med en egenkapital på 750.000 til en mio. kr., så besparelsen er 20-25 procent af egenkapitalen. Så det er faktisk noget, der betyder noget, sagde Jens Kr. A. Møller til LandbrugsAvisen i 2015.

Vilkårene er de samme i dag.

Faktaboks

Om DLR Kredit

DLR Kredit finansierer erhvervs- og landbrugsejendomme i bred forstand. Ultimo marts 2022 fordelte det samlede udlån sig med 52,5 procent på landbrug, 41,8 procent på erhverv og 5,7 procent på ejerbolig/boliglandbrug.

DLR Kredit har finansieret dansk landbrug siden 1960, hvor det blev etableret som Dansk Landbrugs Realkreditfond. DLR Kredit har derfor en helt særlig indsigt i og tilknytning til dansk landbrug, som er blevet finansieret i både medgang og modgang i mere end 60 år. DLR Kredit har finansieret erhvervsejendomme siden 2001, og det er den hurtigst voksende andel af udlån.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle