Regelrytteri: Skal rive halvtag ned og fjerne 20 år gammelt læhegn grundet principper

Et syv år gammelt halvtag og et 20 år gammelt læhegn skal fjernes, eftersom det ligger for tæt på en gravhøj. Jørgen Solberg, der ejer det nedlagte landbrug, havde ellers fået dispensation af et næsten enigt byråd.

Pensionist Jørgen Solberg bor på et nedlagt landbrug i Fårup i den nordlige del af Randers Kommune og har netop fået besked om, at han skal fælde et læhegn med mere end 20 år gamle træer samt fjerne et syv år gammelt halvtag på en eksisterende bygning.

Det skyldes, at halvtaget ligger inden for 100 meter af en gravhøj.

Det fortæller TV2 Østjylland.

"Det er urimeligt. Det er umenneskeligt", siger Jørgen Solberg.

Ifølge loven må der ikke uden dispensation bygges nyt, inden for en radius af 100 meter fa en gravhøj, eftersom der blandt andet skal være frit udsyn til gravhøjene for passerende.

Halvtaget bruges til at dække for maskiner, ægteparrets bil og et lille privatfly, men Jørgen Solberg byggede det uden at søge dispensation, fordi det blev bygget til en eksisterende bygning.

Ved et tilfælde faldt kommunen over den nye tilbygning og krævede, at der blev søgt dispensation. Det søgte Jørgen Solberg, og der blev efterfølgende givet dispensation af et næsten enigt byråd, efter at de hver især havde været ude for at besigtige gravhøjen og byggeriet.

Danmarks Naturfredningsforening påklagede dispensationen  til Naturklagenævnet i sidste øjeblik, hvor de fik medhold.

Og nu skal halvtaget rives ned, ligesom det store læhegn skal ryddes.

"Problemet med halvtaget er ikke særligt stort, men her bliver vi nødt til at se på regler. Grunden til, at vi bliver nødt til at se på regler, er fordi, at vi her i landet vil behandle det samme ens. Derfor skal det være sådan, at hvis den ene får lov, så skal den anden også have lov til noget tilsvarende. Og vi vil ikke have huse rundt om de 20.000 gravhøje, siger Christian Halgreen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Randers, til TV2 Østjylland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle