Regering tredobler kvælstofkrav til landbruget

Nu står det helt fast, at mål for kvælstofindsats bliver fremrykket og dermed tredoblet i 2020. Det har regeringen aftalt med sine støttepartier.

Regeringen, dens støttepartier og Alternativet vil tredoble reduktionen af kvælstofudledning fra landbruget i smal aftale. Det sker, efter at tidligere aftaler ikke har ført til den tilsigtede reduktion i kvælstofudledningen.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig".

"Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning", skriver fødevareminister Mogens Jensen (S) i meddelelsen.

Bag aftalen står regeringen samt Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet.

markant reduktion

Ifølge aftalen skal udledningen af kvælstof falde med omkring 3500 ton i 2020.

"Kvælstofudledningen skal ned i Danmark, og den tidligere regering efterlod en regning til miljøet med landbrugspakken. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi allerede nu handler til fordel for vores grundvand og kyster", skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i samme meddelelse.

Ud over de betydeligt højere krav til landbruget indeholder aftalen også mål om betydeligt mere økologi i landbruget, mere privat skovrejsning og midler til grønne indsatser.

venstre trak sig

Der er tale om en smal aftale uden nogle oppositionspartier, selvom Venstre ellers var inviteret til forhandlinger om reduktionen.

Det tidligere regeringsparti trak sig dog, da det ikke ville bakke en stramning af reduktionskravene op.

Det fortalte finansordfører Troels Lund Poulsen til landbrugsavisen.dk, der tidligere har kaldt det "et angreb på dansk landbrug".

vrede landmænd

Fremrykningen af målet vakte stor utilfredshed for et par uger siden, da det kom frem, at Socialdemokratiet havde indskrevet det i sit finanslovsudspil. 

Kritikken gik på, at erhvervet hverken var blevet inddraget eller orienteret i beslutningen.

"Jeg kan sagtens forstå, at landmændene er utilfredse med den beslutning (den nye aftale red.), og at de synes, at vi går for langt for hurtigt".

"Det skal jeg være den første til at beklage, men når vi kan se, at vi ikke nærmer os de mål, vi har, så er vi nødt til at gøre noget".

"Vi kommer til at se på, hvordan vi kan give landmændene flere værktøjer til at løse de udfordringer, de står med", skriver Mogens Jensen (S).

Faktaboks

Fakta:

  • Der er store geografiske forskelle i jordens egenskaber og vandmiljøets sårbarhed. Ved at målrette kvælstofreguleringen tilpasses kravene til behovet i de enkelte lokalområder, der-med skal landmændene kun lave en indsats, hvor der er behov for den. 
  • Der er i 2020 afsat i alt 190 mio. kr. til målrettet kvælstofregulering. Det er EU-midler fra det danske landdistriktsprogram.
  • Med de 190 mio. til kompensation til landmændene skal der i den målrettede regulering i 2020 etableres, hvad der svarer til i alt 380.000 ha efterafgrøder på de danske marker. Der kan i stedet for efterafgrøder vælges mellem en række alternativer, eksempelvis tidlig såning og mellemafgrøder.
  • Såfremt der ikke udlægges tilstrækkeligt med bl.a. efterafgrøder i den frivillige tilskuds-ordning, vil landmændene få et ikke-kompenseret krav om at udlægge yderligere efterafgrøder eller alternativer. Derved opnås der sikkerhed for, at indsatsen gennemføres.
  • Landbrugsstyrelsen vil hurtigst muligt offentligøre kort, hvor den præcise fordeling af den kvælstofreducerende indsats fremgår.
  • Ændringen af N-indfasningsordningen betyder, at der ikke vil blive tildelt kvælstof under ordningen i 2020 som ellers forudsat. Den nuværende bekendtgørelse ophæves i sin helhed, og ministeriet vil efterfølgende arbejde på en ny og ændret ordning til de landbaserede anlæg, som forventes at kunne træde i kraft 1. januar 2021 med en samlet pulje og ansøgningsrunde i 2021.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle