Regeringen forbyder produktion af buræg i Danmark

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har besluttet at forbyde produktion af buræg i Danmark fra 2023 med en overgangsperiode på 12 år for de syv eksisterende producenter.

Fra næste år forbydes produktion af buræg i Danmark, og det betyder, at det fra 2023 ikke længere vil være lovligt at starte en produktion af buræg.

Det fortæller Fødevareministeriet i en pressemeddelelse torsdag morgen.

Der indføres en overgangsperiode på 12 år for at sikre, at de danske burægsproducenter har mulighed for at omstille sig til en anden produktionsform.

Der er i dag syv producenter inden for burægproduktion i Danmark, og disse står ifølge ministeriet for næsten hver femte æg, der produceres i Danmark.

- Burhøns lever – som navnet antyder – hele livet spærret inde i små bure med begrænset plads til at baske med vingerne. Danmark er på mange måder et foregangsland inden for landbruget, og det skal vi også være, når det kommer til dyrevelfærd. Derfor har vi besluttet at forbyde produktion af buræg fra 2023, lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Langt de fleste supermarkeder har stoppet salget af buræg, men de er fortsat brugt blandt restaurationer, kantiner, fødevareproducenter og medicinalvirksomheder.

Forbud på vej længe

Rasmus Prehn meddelte allerede kort efter han indtrådte som minister, at den danske produktion af buræg skal udfases.

Der blev i oktober 2020 stillet forslag fra Enhedslisten om helt at forbyde buræg i Danmark med udgangen af 2022, men det mente regeringen var en for hurtig overgang og stemte ikke for forslaget.

I stedet besluttede man, at produktion af buræg skulle udfases, hvilket kort efter blev bekræftet af et enigt Folketing i forbindelse med behandling af beslutningsforslaget kaldet B16. Det er det forslag, som nu gøres til en realitet. 

Det sker konkret ved en ændring af bekendtgørelsen om beskyttelse af æglæggende høner, der har hjemmel i dyrevelfærdsloven.

Ministeren har tidligere fortalt, at han ville fremlægge en konkret plan for udfasningen i år.

Mange danske butikker stoppede allerede salget af buræg mellem 2016 – 2018.

Det er Fødevareministeriets vurdering, at mange af dem, der i dag benytter buræg, sandsynligvis fremover vil benytte andre typer af danske æg, når buræg forbydes, lyder det.

- De fleste supermarkeder sælger ikke buræg længere, og forbrugerne vælger ofte andre typer af æg, når de har muligheden for det. Med et forbud mod produktion af buræg skal vi have de sidste med om bord på dyrevelfærdsvognen, så burægsproduktion bliver fortid i Danmark og forhåbentlig kan inspirere andre lande til at gøre det samme, siger Rasmus Prehn.

Faktaboks

Syv producenter

  • Der er syv producenter inden for burægsproduktion i Danmark.
  • Cirka 17 procent af de æg, der blev produceret i Danmark i 2021, var buræg.  Til sammenligning udgjorde buræg 61 procent af produktionen af æg i 2010. Faldet skyldes især de store detailhandelskæders beslutning om ikke at sælge buræg.
  • Burhøns kan bo op til ti høns i et bur.
  • Buræg leveres især til kantiner, restauranter, cateringbranchen, fødevareindustrien og medicinalindustrien. Der er stort set ingen supermarkeder, der sælger buræg længere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle