Regeringen om ny strategi: Vi skal lære, hvor maden kommer fra

Som folk skal vi blive sundere og træffe bedre valg, når vi spiser. Det skal blandt andet ske ved at lære, hvor råvarerne, vi spiser, kommer fra, lyder det fra regeringen.

Onsdag offentliggjorde regeringen en ny strategi for mad, måltider og sundhed, der især er rettet mod danske skolebørn.

På Strandgårdskolen var fire af regeringens ministre mødt frem for at præsentere strategiens hovedpunkter. Heriblandt var miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V).  

”De fleste af os danskere er blevet fremmedgjorte i forhold til vores måltider. Vi i regeringen vil bidrage til, at man som borger får en dybere forståelse for, hvor det, vi spiser, kommer fra”, fortæller Jakob Ellemann-Jensen omkranset af ranke tomatplanter og spirende grønkål i Strandgårdskolens åbne køkkenhave.

Vejledning til mere madglæde

Netop tiltag som køkkenhaver og undervisning i madkundskab, et fag fra den nye undervisningsaftale, vil regeringen belønne med en ny mærkningsordning. Ved hjælp af den kan man udpege 'sunde' dagtilbud og skoler, der fremmer børns kendskab til råvarer, måltider og de sunde valg, når der handles ind.

”Vi ønsker at opfordre til et solidt samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og lokale aktører. Det kan for eksempel være samarbejde med landmanden eller lokale supermarkeder”, forklarer ministeren.

Den nye strategi bygger på vejledning, råd og opfordringer frem for ny lovgivning. En beslutning, der er taget for ikke at oversvømme sundheds- og fødevareområdet i bureaukratiske regler, lyder det fra regeringen.

”Det er ikke et kvalitetsstempel at lovgive og forbyde ting. Vi tror på, at vi får det bedste og mest holdbare resultat ved at informere og vejlede. Folk skal have de bedst mulige forudsætninger for at træffe sunde valg, som de selv har lyst til”, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Test af undervisningen

Selvom der ikke er regulativer i den nye plan, så understøtter den flere af de aftaler, regeringen tidligere har indgået.

For eksempel vil folkeskolerne få mulighed for at indføre en 8. klasses prøve i faget madkundskab, så man kan se frugten af at undervise i madlavning, landbrug og måltidssammensætning.

På Strandgårdskolen kan eleverne se frem til en sensommer med masser af læring i have og køkken, når de selv er med til at dyrke og tilberede de sunde måltider, der serveres i skolens kantine.

”Høsten her ser i hvert fald markant bedre ud, end den gør i resten af landet”, smiler miljø- og fødevareministeren rosende til skolens børn, der sidder og skærer rodfrugter og salat med kyndig vejledning og historier om hver enkelt grøntsag fra lærerstaben.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle