Regeringen skrotter BRIK-landende som vækstlande

På en ny liste står hele 15 lande, og de inkluderer udviklede markeder som blandt andet Canada, Australien og Storbritannien.

Det er slut med at satse på en lille håndfuld vækstlande. I stedet går man efter markeder i en større gruppe af lande. Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Skiftet kommer, efter at strategien om at satse hårdt på de fire vækstlande Brasilien, Rusland, Indien og Kina, også kaldet BRIK, synes at være kuldsejlet. I stedet står der i dag 15 lande på listen, og de inkluderer udviklede markeder som blandt andre Canada, Australien og Storbritannien, skriver finans.dk.

»Generelt set kan man sige, at den manglende succes med BRIK-strategien giver anledning til, at vi mere detaljeret skal gå ned og sige, at et land i sig selv ikke nødvendigvis er interessant, men i et bestemt land kan en bestemt branche godt være interessant,« siger Kristian Jensen forud for et eksportfremstød og officielt statsbesøg i Indonesien i denne uge.

Allerede under VK-regeringen, da finanskrisen hærgede i både Europa og USA, blev BRIK-landene udpeget som de mest lovende vækstmarkeder. I november 2011 lancerede den nye SRSF-regering en endnu mere målrettet BRIK-strategi, der skulle få specielt de mindre og mellemstore virksomheder til at søge derud.

Men siden er det russiske marked kollapset, efter at blandt andet EU-sanktioner har ramt eksporten af fødevarer. Også Brasilien er i dag i recession, efter at faldet i råvarepriserne har ramt landets økonomi. Væksten i Kina er faldet betragteligt, mens eksporten til Indien ligger fladt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle