Regeringsparti: International evaluering får betydning i årtier frem

Endelig version af evaluering: Internationale forskere giver landbruget ret i kritik af vandplaner, konstaterer Carsten Bach, Liberal Alliance. Det vil få store konsekvenser for arbejdet med de næste vandplaner, siger han.

»Det er en spændende dag. Jeg er glad og stolt over, at det lykkedes at få den internationale evaluering. Den bliver helt central for diskussionerne om reguleringen af landbruget i årtier frem!«

Det siger Carsten Bach, miljøordfører for Liberal Alliance efter at have set den endelige rapport fra panelet af internationale forskere.

Den bliver offentliggjort af Miljø- og Fødevareministeriet i dag, fredag.

LA: Landbruget får ret

Ifølge Carsten Bach er det ikke til diskussion, at evalueringen giver landbruget ret i en række kritikpunkter af det faglige grundlag bag vandplanerne.

Det må få den konsekvens, siger han, at der skal ske et »retningsskifte« i forberedelserne af de næste vandplaner.

»Landbrugets organisationer har i årtier påpeget svagheder og skævheder i det faglige grundlag for vandplanerne. Det internationale panel af forskere bakker op om landbrugets kritik. Derfor SKAL vi til at løbe i en anden retning,« sagde Carsten Bach tidligere fredag.

Skal være mere detaljeret

Den vigtigste konklusion i evalueringen er ifølge Carsten Bach, at miljømålene for de enkelte danske vandområder tager alt for lidt hensyn til lokale forskelle.

Smørprisen tager igen markant rutsjetur Kvæg 14. december · 10:11

»På den korte bane kan vi se, at vi skal langt mere ned i detaljen og være langt mere målrettede i vores modeller for de specifikke vandområder. Desuden skal man se mere på fosfor, på flere presfaktorer og på sæsonudsving,« siger Carsten Bach.

»Men først og fremmest skal vi langt mere end i detaljen, det er meget væsentligt, og det vil være noget af det, som Liberal Alliance vil være meget opsat på at forfølge.«

Solidt grundlag

Carsten Bach understreger, at han ikke ser evalueringen som en kritik af Aarhus Universitet, der står for mange af de kvælstofmodeller, der arbejdes med i dag.

For det fremgår også af evalueringen, at det faglige grundlag overordnet er solidt.

»Det er solidt nok. Men det er slet ikke detaljeret nok. Det skal vi gøre noget ved.«

Carsten Bach vil nu forsøge at få Miljø- og Fødevareministeriet til at foranledige, at der udarbejdes en dansk version af den internationale evaluering.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu