Regn gjorde ingen forskel: Skov stadig en krudttønde

Lørdag aften og nat faldt regnen endelig over landet. Men i Nordsjælland ikke i store nok mængder til at afblæse den ekstreme brandrisiko - især i Tisvilde Hegn. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ifølge DMI’s nedbørskort så faldt der lørdag aften og nat 0-5 millimeter regn i Tisvilde-området, mens der få kilometer længere mod øst - fra Gilleleje langs nordkysten mod Helsingør kom tre gange så meget nedbør.

"De få millimeter, der[var] udsigt til i weekenden, ændrer ingenting. Væden fordamper i løbet af kort tid, og mindre end et døgn efter så er brand¬risikoen den samme. Der er behov for væsentlig mere og vedvarende regn, før billedet ændrer sig", sagde operativ leder Ole Hermansen, Frederiksborg Brand og Redning op til weekenden.

Beredskabet er i daglig kontakt med Naturstyrelsen om situationen.

"Vi holder tjek på vandstanden i branddammene, ser på folks parkering og beder politiet være til stede for at forhindre, at vejene blokeres", siger Ole Hermansen.

Skovfoged Søren Agerlund, Naturstyrelsen Nordsjælland, kalder Tisvilde Hegn en krudttønde.

"Det er skræmmende, hvad der kan ske. Træerne i nåleskovsbevoksningerne lader nålene tørre ud, og det skaber basis for topbrande, hvor ilden kan sprede sig - uanset hvor brede brandbælter her er", siger han.

Søren Agerlund har netop gjort status på skovens branddamme.

"To ud af 10 er så tomme, at jeg ikke vil anbefale, man kører til dem efter vand. Men kommer der en større brand, så er det ikke branddammenene, men de store søer som Arresø - og Kattegat - der skal levere vand til slukningen", siger han.

Selvom skoven er knastør, og der er sat skilning op om forbud mod rygning og åben ild, så ryger strandgæsterne fortsat på skovvejen ned mod stranden. Det fortæller pensioneret skovtekniker Lennart Rye, der kritiserer Naturstyrelsens skiltning i skoven.

"De rygere, jeg har talt med, de oplyser, at de ikke har set de skilte. Der står nogle bittesmå skilte med tobaksrygning forbudt. Ingen mennesker lægger mærke til sådan noget. I gamle dage var der skilte på to en halv meter, der kunne ingen være i tvivl om, at man ikke må ryge", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle